Zorgen dat dit Lockdownland weer open kan

Een nieuwe lockdown. Daarom kwam de Tweede Kamer tijdens het kerstreces bijeen. Hieronder lees je de bijdrage van Tweede Kamerlid Jan Paternotte aan dit debat: “Laten we niet kampioen langste lockdowns worden”.

Nederland in het wereldnieuws om coronaworsteling

Als Nederland wereldnieuws wordt, dan zijn we meestal hartstikke trots. Op onze topondernemers, zoals het bergingsbedrijf dat het Suezkanaal bevrijdde. Op onze topwetenschappers, zoals de Leidenaren die het Janssen vaccin ontwikkelden. Op onze topsporters: Sifan Hassan, Max Verstappen en ja, Dick Jaspers.

Maar nu is ons landje wereldberoemd om een heel andere reden. Door Omikron zitten wij, als eerste in Europa, in een totale lockdown. De New York Times schreef: “Nederland, het normaal zo goed georganiseerde land, worstelt om dit virus in bedwang te houden. Méér dan andere welvarende landen.”

En dat doet pijn.

“Waarom is het land nu wéér helemaal op slot?”

Laat ik vooropstellen. Ook mijn fractie begrijpt dat we nu in lockdown moeten. En ik ben blij dat er zulke genereuze steunpakketten zijn. Maar ik denk dan meteen aan de mensen die zeggen: “Ik houd me al 2 jaar aan alle regels. Ik ben al 2x gevaccineerd. En als het nodig is, haal ik die booster. Waarom moet dit? Waarom is voor mij…. het land nu wéér helemaal op slot?”
Goeie vraag.

Want eigenlijk zeggen we tegen hen, sorry, u zit thuis omdat:

 • Te veel anderen zich niet lieten vaccineren.
 • Omdat Nederland te laat is begonnen met boosteren, met de testcapaciteit op orde krijgen.
 • En omdat de politiek niet durft te praten over alternatieven zoals 2G om de boel zo lang mogelijk open te houden. Terwijl andere landen dat al lang en breed inzetten.


Zo kan je in Duitsland nog gewoon uiteten, naar het theater of de kerstmarkt. Daar zie je grote politieke partijen voor die keuze dúrven te staan. Van de Liberalen tot de Groenen.

Aan de slag tijdens de lockdown

Lockdowns zijn een tranendal. Dat zien we in de ogen van de ondernemer. Die wéér zijn zaak op slot moet gooien. Maar ook de student, de theatermaker.

De vraag is dus simpel: Gaan we bij de pakken neerzitten? En net zo lang wachten tot de vogels weer fluiten? Of gaan we zorgen dat dit Lockdownland weer open kan?

Want ons betreft gaan we aan de slag. Met ambitie. En met durf. Want tijdens een lockdown kunnen we veel doen. Ik noem 3 punten, voorzitter.

Kans bieden om open te kunnen met 2G

Over dat laatste punt ben ik erg benieuwd naar een reactie van het kabinet. Maar ook van collega-Kamerleden. Er is een stille meerderheid in Nederland, Die samen met ondernemers, de KNVB, poppodia en de cultuursector, vraagt naar alternatieven. Zij vragen om de kans om met 2G open te kunnen, zodra het kan.

Net zoals in:

 • Italië
 • Zweden
 • Duitsland
 • Tsjechië
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Estland
 • Ierland
 • Frankrijk

Ze vragen dat voor hun personeel. Voor het welzijn van jongeren, ouderen. Zodat we niet kampioen langste lockdowns worden. En we weer het wereldnieuws halen met écht topprestaties.