In Memoriam: Edo Spier

Edo Spier - Beeld: Familie Spier

Ons bereikte het droevige bericht dat Edo Spier is overleden. De Amsterdamse architect, ontwerper en voormalig journalist was tussen 1991 en 1995 lid van de Eerste Kamer voor D66.

Al sinds de oprichting was Edo Spier loyaal en betrokken lid van D66. Hij nam verantwoordelijkheid als penningmeester en publiciteitscoördinator van het hoofdbestuur. Toen het slecht ging met partij werd hij campagneleider en praatte hij net zo lang in op Hans van Mierlo totdat hij terugkeerde naar de Haagse politiek. In de Eerste Kamer was Spier woordvoerder volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. Zijn gedrevenheid, intelligentie en scherpte maakten hem tot plaag voor de ministers wiens wetgeving hij controleerde.

Hij genoot van het politieke ambacht en van het schouwspel in Den Haag. Tot het laatste moment voelde hij zich verantwoordelijk voor de koers en het lot van D66. Hij was tot in zijn laatste jaren bij jong en oud een graag geziene congresganger.

Edo Spier en Hans van Mierlo. - Beeld: Familie Spier

Nooit laten afweten, altijd doorgaan

Nooit laten afweten, altijd doorgaan. Dat was zijn lijfspreuk. Spier behoorde tot de generatie die ‘als kind oud is geworden’. Hij zag 48 onderduikplekken, zat in concentratiekamp Amersfoort, meldde zich als vrijwilliger bij het Engelse leger en voegde zich na zijn opleiding bij de Royal Marine-commando’s. Als officier bij de Koninklijke Landmacht verbleef hij twee jaar in Indonesië. Bij de Allied Forces Radio in Batavia leerde hij schrijven en werd later journalist voor Het Parool. Na het zien van de eigenhandige verbouwing van zijn huis, moedigde Rietveld hem aan om zich om te scholen tot architect. Spier volgde dat advies, kreeg bekendheid dankzij zijn pakhuizen en zag het hoofdpostkantoor in Amsterdam als zijn laatste grote project.

‘De nieuwe generatie paart een gebrek aan betrokkenheid aan een grote mate van egoïsme. Daar zie ik een groot probleem in,’ zei Spier in een interview met de Volkskrant in 1995. Wij danken hem dat hij zo’n groot deel van zijn eigen leven onzelfzuchtig heeft gewijd aan zijn land, de mensen om hem heen en het vrijzinnig democratisch denken van D66.

Onze gedachten zijn bij zijn nabestaanden.

Edo Spier - Beeld: Familie Spier