Hoe kan de provincie bijdragen aan sneller huizen bouwen in Dongen?

Met interesse lazen wij vorige week het artikel van CDA Brabant waarin zij opriepen tot actie voor starters in kleine kernen. Reden voor ons om contact op te nemen met statenlid voor D66 Brabant, Kasper van de Langenberg. Wij vroegen hem wat D66 in de provincie doet om woningbouw te stimuleren.

Wonen topprioriteit

Kasper: “Laat er geen misverstand over bestaan: Voor D66 Brabant heeft wonen topprioriteit. In het coalitieakkoord hebben wij daarom op het gebied van wonen en bouwen belangrijke afspraken gemaakt, zodat we – samen met gemeenten en bouwers – zo snel mogelijk voor iedere Brabander een juiste woning realiseren.

Ruimte aan steden en dorpen

De afspraken die in de provincie zijn gemaakt, bieden ruimte aan zowel steden als dorpen om hun woningbouwprojecten te realiseren. In het merendeel van de gemeenten zijn er plannen genoeg, maar het is vooral zaak deze plannen op korte termijn uit te voeren. Daar moet de provincie, wat D66 Brabant betreft, maximaal bij helpen. Daarom is het goed dat de provincie investeert in ruim 12 woningbouwprojecten in Brabant.

Er gebeurt al veel

We vroegen Kasper wat de provincie doet om de woningbouw te bevorderen. Kasper: “Er gebeurt al veel, zo is de flexpoolregeling erg succesvol gebleken. Dit is een belangrijk instrument om gemeenten te helpen bij het uitvoeren van de vele woningbouwplannen. Gemeenten kunnen met geld uit de flexpoolregeling bestaande krachten meer uren laten werken of nieuwe mensen tijdelijk inhuren. Daarnaast hebben wij laatst een motie ingediend om maximaal in te zetten op het beter benutten van de bestaande voorraad. Dat wil zeggen leegstaande kantoren en winkels ombouwen naar woningen, bouwlagen toevoegen als dat bouwtechnisch kan en kijken waar woningen verantwoord gesplitst kunnen worden bijvoorbeeld. We verwachten binnenkort een plan van aanpak van het college van Gedeputeerde Staten hierover.”

Brabantse starterslening

Dan over de Brabantse starterslening. Een motie in 2023 over een onderzoek naar de mogelijkheden van een provinciale starterslening heeft D66 Brabant ondersteund. Kasper: “Het was de moeite waard om te onderzoeken of dit instrument kan helpen bij het oplossen van de wooncrisis. Uit de analyse van het provinciebestuur, gesteund door eerder onderzoek van adviesbureau Stec over de starterslening van de provincie Limburg, blijkt echter dat er de nodige nadelen kleven aan zo’n provinciale lening.

Risico’s voor starters

Een Brabantse starterslening kent risico’s voor starters die te hoge schulden aangaan en vergt een provinciale investering van tientallen miljoenen. Bovendien beschikken 43 van de 56 Brabantse gemeenten, waaronder Dongen, al over een starterslening. Een provinciale starterslening zou in de praktijk ook betekenen dat alle bestaande gemeentelijke startersleningen gelijk moeten worden getrokken en gemeenten die er lokaal voor kiezen zo’n starterslening niet te willen, voor het blok worden gezet door de provincie.

Investeren in concrete projecten

Dat is de reden dat D66 Brabant kritisch is op een Brabantse starterslening en liever wil dat de provincie zoveel mogelijk investeert in concrete woningbouwprojecten, gemeenten daarbij proactief ondersteunt en daarmee het aanbod woningen in Brabant zo snel mogelijk vergroot. Juist ook in het betaalbare segment. Daar heeft de Brabantse woningzoekende uiteindelijk het meeste baat bij.

Handreiking

Afsluitende wilde Kasper nog een oproep doen aan de CDA-collega’s in Brabant: “Ik wil graag samen met het CDA Brabant en de andere politieke partijen in de provincie blijven zoeken naar mogelijkheden die de Brabantse woningzoekende kunnen helpen.” Een oproep die wij uiteraard van harte ondersteunen.

Gemeentelijk woonfonds

Wij proberen dit in Dongen samen met de andere partijen natuurlijk ook te doen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er een gemeentelijk woonfonds gaat komen, waarmee we betaalbare woningen kunnen financieren. Ook hebben we het college opgedragen om te onderzoeken of de betaalbaarheidsgrens omlaag kan. Die grens houdt in wanneer we een woning als betaalbaar zien. Momenteel gaat dat om een bedrag van €390.000. Wat ons betreft moet die omlaag, zodat ‘betaalbare’ woningen écht betaalbaar worden en dus niet alleen op papier. Deze ideeën zijn weliswaar door D66 Dongen opgestart, maar zonder steun van andere partijen was het niet verder gekomen dan dat: een idee. Want met zijn allen hebben we hetzelfde doel: ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk voldoende betaalbare woningen worden gebouwd voor onze inwoners.

Meepraten of vragen?

Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening of ervaringen rondom woningbouw en de starterslening in Dongen. U kunt ons altijd bereiken via de sociale media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected]