Hoe gaat het met de Dongense jeugd?

In Dongen zijn er meer kinderen die alcohol drinken dan gemiddeld in de regio. Ook als het gaat om mentale gezondheid, zien we dat de jongeren in Dongen op alle onderdelen onder het gemiddelde van de regio scoren. Meer psychische klachten, meer depressieve klachten, meer slachtoffers van pestgedrag en ze maken vaker dan de rest van de regio gebruik van de GGZ. Dat blijkt uit de jeugdmonitor van de GGD uit eerdere jaren en het zijn feiten om je zorgen over te maken. En dus heeft de fractie van D66 het initiatief genomen om samen met de griffie een raadsinformatieavond te organiseren.

Toenemende problemen

Tijdens deze avond op 14 maart waren experts uit de jeugdzorg en andere betrokkenen rondom de jeugd aanwezig. Ze schetsten een beeld van toenemende problemen en de daarbij behorende behoefte aan zorg.
Aanwezig waren vertegenwoordigers van het Cambreur, Jongerenwerkorganisatie R-Newt, Schoolmaatschappelijk werk IMW, GGD, jeugdboa, politie, Bureau Halt en een jeugdarts. Zij gaven om beurten een beeld van hoe het met de Dongense jeugd gaat. Daarnaast gaven ze aan welke projecten en diensten er allemaal lopen om de jeugd specifiek te steunen. Tenslotte was er ruimte voor wensen en kansen voor de toekomst. In het gesprek met de aanwezige raadsleden en andere belangstellenden kwamen voorbeelden van allerlei vormen van problemen, maar ook bijbehorende aanpak daarvan naar boven.



Meer preventie op jongere leeftijd nodig

Meer preventie op jongere leeftijd nodig
Waar iedereen het over eens was, is dat het heel belangrijk is om aan de preventieve kant te werken. Dan zou het volgens een aantal aanwezigen goed zijn om eerder te beginnen met preventieve voorlichting dan op de middelbare schoolleeftijd. Schoolmaatschappelijk werk zou bijvoorbeeld graag meer zorg op de basisschool willen geven. Een aantal van de andere aanwezige deskundigen zou graag meer en gevarieerdere activiteiten voor jongeren willen aanbieden. Op dit moment zijn daar niet altijd voldoende middelen of mensen voor. Verder vroegen sommige raadsleden zich af wie nu eigenlijk het overzicht over de zorg houdt. Er is veel samenwerking tussen de verschillende instanties en die zoeken elkaar vaak op, maar dat is ook gebaseerd op persoonlijke relaties. Verder ging het gesprek over de rol van ouders. Ouders geven soms het verkeerde voorbeeld of werken zelfs tegen de instanties in als het gaat om normen en waarden. Het is dus wel heel belangrijk om in de driehoek ouder, kind, school (of zorginstantie) samen te blijven werken. Daarbij werd er ook verzucht dat een jongere soms ook ‘gewoon een lastige puber’ moet kunnen zijn, zonder dat we overal meteen een probleem in zien.

Stof tot nadenken

Op het einde van de bijeenkomst bleek dat er nog een aantal vragen waren over drugs, hangjongeren en ronseling van jongeren voor criminele activiteiten op scholen. Doordat het zwaartepunt van de avond op zorg lag, was er niet voldoende ruimte om daar nog verder op in te gaan. Misschien een goed onderwerp voor een volgende keer? Verder heeft de GGD laten weten dat de resultaten van de meest recente jeugdmonitor in mei gepubliceerd zullen worden. Daar zijn wij erg benieuwd naar. We hopen natuuurlijk dat uit de resultaten blijkt dat het ondertussen beter gaat met de Dongense jongeren dan tijdens de vorige jeugdmonitor. Al met al vonden wij het een interessante avond. We kregen de indruk dat de raadsleden en andere aanwezigen naar huis gingen met stof tot verder nadenken over wat er nodig is voor de jeugd in Dongen. En dat was precies onze bedoeling van de avond.