Geheimhouding opleggen?

Alleen als dat echt noodzakelijk is!
Op 25 september heeft het college tijdens een extra collegevergadering geheimhouding opgelegd op de bijlagen bij de beantwoording van schriftelijke vragen van D66 over de opvang van Oekraïense ontheemden. Hierdoor kunnen inwoners en journalisten de informatie niet inzien en kan de gemeenteraad deze informatie niet gebruiken in een openbaar debat. Geheimhouding is dus een zwaar middel, was dat in dit geval echt nodig?

Wat betekent geheimhouding opleggen?

Het college kan op grond van de gemeentewet geheimhouding op bepaalde documenten leggen. Dit is alleen toegestaan als het openbaar maken van de informatie opweegt tegen belangen of uitzonderingen die in de Wet Open Overheid (WOO) zijn benoemd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de persoonlijke levenssfeer, de concurrentiepositie van een organisatie of informatie die de veiligheid van de Staat kan schaden.

Achter gesloten deuren.

Geheimhouding betekent dat deze stukken niet openbaar in te zien zijn. Gemeenteraadsleden kunnen deze documenten wel inzien. Daarvoor maken zij een afspraak bij de griffier. Over de inhoud van deze documenten mogen gemeenteraadsleden niet met andere mensen spreken. Ook mag de inhoud van de documenten niet aangehaald worden in bijvoorbeeld een raadsvergadering. Als de gemeenteraad toch over de geheime stukken wil vergaderen, kan dat alleen achter gesloten deuren.

Waarom is dat een probleem?

Het opleggen van geheimhouding is een heel zwaar middel. Het betekent namelijk dat raadsleden de inhoud van de documenten niet kunnen gebruiken in de openbaarheid. Daardoor kon de gemeenteraad in dit geval de informatie uit de contracten over de opvang van Oekraïense ontheemden niet gebruiken tijdens het debat. Een minder zwaar middel is het zogenaamd “lakken” van documenten. Dan worden alleen die passages die persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie bevatten zwart gemaakt. Zo kan de gemeenteraad over de niet gelakte stukken wel openbaar debatteren.

Documenten nu toch openbaar

Wat ons betreft wordt er dan ook alleen geheimhouding op informatie opgelegd als het echt niet anders kan. En als het gebeurt, moet de reden hiervoor goed toegelicht worden. In dit geval vonden wij de onderbouwing van het college niet overtuigend. In plaats van hele documenten geheim te verklaren, was het namelijk ook mogelijk om een paar korte passages te lakken. Vandaar dat wij in de laatste raadsvergadering met het voorstel kwamen om de geheimhouding op te heffen. De hele gemeenteraad was voor dit voorstel en dat betekende dat de bijlagen – in gelakte vorm – meteen openbaar werden gemaakt.


En hoe nu verder?

Onze fractie heeft nu de tijd om de openbaar gemaakte documenten goed door te lezen. Als dit nieuwe inzichten of vragen oproept zullen we hierover zeker aanvullende vragen aan het college stellen. Daarnaast zullen we elke keer als het college geheimhouding op documenten legt kritisch blijven kijken of dit echt noodzakelijk is.

Meepraten of vragen?

Wilt u meepraten? Iedere laatste zaterdag van de maand staan we tussen 12.00 en 14.00 op het Looiersplein. Ook afgelopen zaterdag stonden we er met de tent en hebben we weer een aantal goede gesprekken gevoerd en nuttige input van inwoners gekregen. We bedanken dan ook Iedereen die de moeite heeft genomen om met ons in gesprek te gaan Uiteraard zijn reacties en vragen ook via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected]. van harte welkom!