Hoopgevend is dat bij steeds meer inwoners, bedrijven, maatschappelijke en overheidsorganisaties het bewustzijn groeit dat klimaat en leefbaarheid meer aandacht moeten krijgen. Inmiddels zijn, zowel op Europees, landelijk en gemeentelijk niveau, doelstellingen vastgesteld, onder meer ten aanzien van de CO2-reductie, stikstofemissie, schonere lucht in scholen, etc. En er zijn en worden diverse (beleids)plannen opgesteld op allerlei terreinen die betrekking hebben op ons leefklimaat. Het probleem ligt vooral bij de uitvoering van al die plannen. Om het vastgestelde beleid en de doelstellingen te realiseren moeten keuzes worden gemaakt die niet alleen ingrijpend zijn voor onze manier van leven, maar die vaak ook forse financiële consequenties kunnen hebben. Niets doen kost echter nog veel meer geld. We hebben allen de overstromingen in Limburg nog vers in het geheugen.
De reductie van CO2 en andere emissies heeft op vrijwel alle aspecten van ons dagelijks leven impact. Van vrijetijdsbesteding, vervoer, vertier, tot wonen, werken, eten en reizen. Het thema klimaat en leefbaarheid zal daarom terug moeten komen in vrijwel alle beleidsterreinen. Veel hangt met veel samen. Dat maakt de aanpak uitermate complex. Dat is ook te zien aan de vele wetten, overheidsplannen en doelstellingen van rijk, provincies en gemeenten en ook van de openbare lichamen van de regio’s. Dat strekt zich uit van water- en rioleringsplannen naar natuurplannen, energiestrategieën, Global Goals, groenbeheersplannen, etc. Het sleutelwoord bij de aanpak van het thema klimaat en leefbaarheid is “integraal”. Het vraagt kennis en inzicht van de diverse beleidsterreinen van de overheid en de invloed daarvan op dat thema.
Om als gemeente de regie te kunnen voeren is kennis en inzicht noodzakelijk. Maar het thema is veelomvattend en daarmee complex. We ontkomen er niet aan om deze complexiteit te omarmen en voor Dongen, per beleidsterrein, terug te brengen naar concrete haalbare plannen welke met participatie van de Dongense bedrijven, scholen, verenigingen en inwoners uitgevoerd gaan worden. Iedereen draagt bij aan de noodzakelijke transitie.
Daarom wil D66 Dongen: