Energie besparen
De doelen om de CO2-emissies met 55% te verminderen in 2030 en tot nul te reduceren in 2050, blijven als een paal boven water staan. Het Deventer energieplan geeft globaal een eerste richting aan, maar we zijn er nog lang niet. Nodig zijn: meer richting, meer kennisontwikkeling, maar bovenal meer acties, kaders en regels. Die moeten ook in Deventer leiden tot een volledige afbouw van fossiele brandstoffen in 2050 en een halvering daarvan in 2030. Dat is een urgente, blijvende opgave voor alle huishoudens en bedrijven in
Deventer.
Hogere prioriteit verdient de uitdaging dat huishoudens en bedrijven minder energie verbruiken. Energie die we besparen, hoeven we immers ook niet duurzaam op te wekken.
- Goed voorbeeld doet volgen. De gemeente versnelt het programma verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Isolatiemaatregelen worden versneld uitgevoerd. Dit vergt een grotere structurele investering dan in de huidige routekaart is opgenomen. Jaarlijks wordt hiervoor een substantieel bedrag vrijgemaakt.
- In samenspel met de omgevingsdienst intensiveert de gemeente het toezicht op groot verbruikende ondernemingen van energie om te voldoen aan de wettelijke vereisten van energiebesparing. Er worden meetbare doelen en afspraken gemaakt met de 100 grootste energieverbruikers in de gemeente om voor 2026 aan de energiebesparingsplicht te voldoen.
- Met de in Deventer actieve woningstichtingen wordt bezien hoe isolatieprogramma’s van sociale huurwoningen middels de blok-voor-blok-aanpak kan worden geïntensiveerd. Dit kan buiten de wijkgerichte aanpak van de warmtetransitie worden uitgevoerd. De gemeente verkent de mogelijkheden om hiervoor rentedragende leningen te verschaffen.