“Grootste uitdaging waar we het nauwelijks over hebben” – Raad bespreekt toekomst vergrijzing in Den Haag 

Beeld: Martijn Beekman

Het is de grootste uitdaging waar het nooit over gaat: de vergrijzing. “Dit onderwerp zal onze toekomst enorm veranderen. Als we het er nu niet over hebben, zijn we te laat”, zegt woordvoerder ouderenbeleid Anno Fekkes. Op zijn initiatief bespreekt de gemeenteraad het onderwerp met experts.

Dubbele vergrijzing
Het aantal ouderen groeit, en steeds meer mensen worden ook steeds ouder. Het is de dubbele vergrijzing waar experts voor waarschuwen. Het betekent dat de Haagse bevolking in rap tempo zal vergrijzen, met alle gevolgen van dien. “Het aantal woningen voor ouderen moet flink omhoog, trams en voetpaden moeten geschikter worden voor mensen die slecht ter been zijn, en als samenleving moeten we beter leren omgaan met mensen met dementie”, waarschuwt fractievertegenwoordiger Anno Fekkes. “Onze samenleving verandert, en onze stad zal mee moeten veranderen. Dat is een fundamentele discussie die we nu moeten voeren”

“Door vergrijzing verandert onze samenleving, en onze stad zal mee moeten veranderen”

Anno Fekkes

Ook kansen pakken
Het gaat niet alleen om meer mensen met meer zorgbehoefte, ziet Fekkes. Er zijn juist ook grote kansen. “Het goede nieuws is dat steeds meer oudere mensen steeds fitter zijn en dus steeds meer kunnen doen. Dat vraagt ons alleen wel om anders naar ouderen te kijken. Het zijn niet zielige mensen die hulp nodig hebben, het zijn capabele mensen die iets willen doen!” Volgens Fekkes laat het ook zien dat het onderwerp verschillende kanten heeft, en ingewikkelder is dan mensen denken. De werkbespreking die woensdag 17 januari plaats zal vinden is een eerste stap.