Overal tentjes – “Den Haag is de hoofdstad van dakloosheid”, waarschuwt D66

Caroline Verduin in gesprek met dakloze arbeidsmigranten op het Malieveld Beeld: Peter Bos

Het aantal daklozen in Nederland is vorig jaar gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS, meldt de NOS. De cijfers van het CBS zijn herkenbaar voor Den Haag, ziet raadslid Caroline Verduin. “Er zijn steeds meer dakloze arbeidsmigranten in Den Haag. Het is tijd dat de oorzaak van het probleem hard wordt aangepakt: dat zijn malafide uitzendbureaus die misbruik maken van de kwetsbare positie van arbeidsmigranten.’’ 

“Wandel maar door een park of natuurgebied. De hoeveelheid tentjes laat zien hoe groot het probleem is. Het is een onmenselijke situatie voor de tentbewoners en schadelijk voor de natuur.”. De Nederlandse economie is afhankelijk van arbeidsmigranten, zeker de glastuinbouw in het Westland. In Den Haag is volgens schattingen 1 op de 10 inwoners arbeidsmigrant. Verduin, zelf half-Pools, spreekt veel Poolse, Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten. “Arbeidsmigranten worden vaak in kleine woningen gepropt door uitzendbureaus. Als ze een probleem met het uitzendbureau hebben, staan ze zo op straat”. 

De grote steden hebben de meeste daklozen die staan ingeschreven. Omdat in de omgeving van Den Haag veel arbeidsmigranten werkzaam zijn, is het probleem in Den Haag nog vele malen groter. Naar inschatting is het probleem zelfs groter dan de officiële cijfers laten zien. We moeten flink door blijven bouwen en ook opvang bieden aan dakloze arbeidsmigranten. We moeten uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten aanpakken en eens goed nadenken over welke economie we willen hebben, zegt Verduin. “Als we dat niet doen is en blijft Den Haag de hoofdstad van de dakloosheid”.