De eerste 100 dagen van Bram Vrouenraets als burgerraadslid

Hoe ben je omgegaan met alles wat er in het begin op je afkomt?

De gemeente heeft een mooi inwerktraject samengesteld waar je gebruik van kunt maken om zo kennis te maken met de vele facetten van het raadslidmaatschap. Ook leer je in dit traject de ambtelijke organisatie van de gemeente Capelle aan den IJssel goed kennen. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt
Daarnaast heb ik ook veel steun gehad aan de fractieleden. Op Zinho na, allemaal mensen die aan hun eerste termijn begonnen zijn. Een fractie die open en eerlijk is. Een fractie die elkaar wat gunt en die elkaar steunt.

Hoe ben je omgegaan met alles wat er in het begin op je afkomt?

Voor mij zijn drie zaken belangrijk:
–       Lees je stukken en bereid je goed voor;
–       Leer je (burger)raadsleden kennen; en
–       Ga de wijk in en leer de inwoners (en hun zorgen) kennen.

Wat moet je als beginnend raadslid beslist niet doen?

Ik zou deze vragen willen herformuleren naar ‘Wat moet je als beginnend raadslid beslist WEL doen?’. Wil je het goed doen dan zul je tijd en energie erin moeten stoppen. Je moet de wijk in en je moet je stukken lezen om zo goed voorbereid te zijn. Door de zorgen te kennen van de inwoners en goed voorbereid te zijn, kom je samen met de fractie tot heldere standpunten om zo het belang van Capelle aan den IJssel te dienen. 
 

Hoe vertaal je de emoties van de inwoners het beste naar jouw werk in de raadszaal?

Het is vaak een afweging maken tussen het individuele belang versus het algemene belang. De emotie zit vaak in het individuele belang maar dat belang is toch ondergeschikt aan het algemene belang.

Hoe kijk je terug op de verkiezingscampagne en de uitslag?

Ik heb door omstandigheden weinig gedaan aan de verkiezingscampagne. Ik ben dan ook niet gekozen tot raadslid. De fractie heeft mij wel benaderd voor het burgerraadslidmaatschap en daar ben ik de fractie heel dankbaar voor. De uitslag is natuurlijk prachtig voor ons geweest. Als enige partij zijn wij gegroeid. Hopelijk doen wij dat over ruim 3 jaar weer.

Welke onderwerpen gaan jou het meest aan het hart?

Ik wil graag het geluid laten horen van de mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Bestaanszekerheid gaat mij dan ook aan het hart. Het is er voor veel mensen niet makkelijker op geworden door de oorlog in de Oekraïne, energiecrisis en de hoge inflatie. 
De jongeren hebben de toekomst. Jeugd, jongeren en wonen vind ik dan ook zeer belangrijk. Met een zoon als voorzitter van de Capelse Jongerenraad loop ik heel wat bijeenkomsten af om het geluid van de jeugd te horen en te vertegenwoordigen.
 

Wat is je hoogtepunt tot nu toe als raadslid?

Er mede zorg voor hebben gedragen dat de steunmaatregelen vanuit de gemeente gerichter worden genomen. Dus niet ieder Capellenaar krijgt hetzelfde maar juist zorgdragen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. 

Ben je tevreden over je eerste jaar?

Ik ken mijn eigen dossiers, ik ken de (burger)raadsleden (en zij kennen mij) en ik ben de wijken ingegaan. Een mooi eerste jaar wat mij betreft. 

Wat vond je het lastigst?

Wat ik nog weleens lastig vind is hoe te handelen in een commissie als het standpunt van de fractie anders is dan die van de wethouder terwijl deze wethouder wel van onze partij is. Hoe breng ik ons fractiestandpunt diplomatieker over? Ik praat graag vanuit mijn hart en dat is soms te stellig. 

Wat zijn je doelen voor het komende jaar?

Ik wil mij het komend jaar ook meer gaan vastbijten in andere dossiers die moeten mijn aandachtsgebieden liggen. Daarmee help ik andere fractieleden en kan ik ook mijn invloed uitoefenen op die dossiers ten behoeve van de minderbedeelde Capellenaar.