De eerste 100 dagen als raadslid van Joost Stegeman

Hoe ben je omgegaan met alles wat er in het begin op je afkomt?

In het begin heb ik vooral advies gevraagd aan Zinho Schelkers, onze fractievoorzitter.
Hij is als enige aan zijn tweede termijn als raadslid begonnen.
Daarnaast heb ik ook veel gehad aan de vele informatieavonden die hoorden bij het inwerktraject dat door de griffie was opgesteld.
Dit hebben zij echt op een voortreffelijke wijze georganiseerd!
Het heeft mij enorm geholpen om wegwijs te worden in alle afdelingen van de gemeente en alle sociaal/maatschappelijke instellingen in Capelle.

Wat moet je als beginnend raadslid beslist niet doen?

Als beginnend raadslid moet je proberen om niet alles gelijk te willen weten.
Dat is simpelweg niet mogelijk gezien de enorme hoeveelheid informatie die in het begin tot je komt.
Je moet echt eerst de belangrijke dingen behandelen en daarna pas dieper op de stof ingaan.

Hoe ben je omgegaan met de combinatie werk, privé en raadslid?

Dit is een kwestie van goed plannen en ook wat ik eerder al noemde: de belangrijke dingen eerst behandelen.
Dus vooral ook prioriteiten stellen.
Wat ook belangrijk is om goed te blijven onthouden is dat je het raadswerk naast je werk en privéleven doet. Je privéleven (en zeker als bijvoorbeeld een gezinslid ziek is) staat dan op plek 1.
Gelukkig kunnen wij als D66-fractie met vier raadsleden, een burgerraadslid en twee fractie-ondersteuners werkzaamheden en vergaderingen goed van elkaar overnemen.
Dat is een hele geruststelling.

 
Hoe vertaal je de emoties van de inwoners het beste naar jouw werk in de raadszaal?

Dat is soms best lastig. Want inwoners die (erg) emotioneel in een bepaald onderwerp staan, hebben deze emoties niet voor niks. Echter emotie is meestal een slechte raadgever. Als raadslid dien je namelijk het algemeen belang van de gemeente Capelle in het oog te houden. En dat is soms nou net niet wat die inwoners graag zouden willen. Goed luisteren, goed afwegen en het grote geheel in de gaten houden is dan het devies. Als inwoners echt goede argumenten hebben om iets voor elkaar te krijgen, dan verwijs ik ze in eerste instantie naar de contactpagina van de gemeente of, indien er meer haast geboden is, naar de verantwoordelijk wethouder. Zij of hij is immers het aanspreekpunt van het ambtelijk apparaat.

Hoe kijk je terug op de verkiezingscampagne en de uitslag?

Ik kijk met een zeer positief gevoel terug naar zowel de verkiezingscampagne als de uitslag. Allereerst was ik zeer vereerd dat de leden mij op plek 2 hebben gezet. Dat ik uiteindelijk de vierde plek qua aantal stemmen heb gekregen, omdat Lisette Feuth en Jasper Hooijkaas als enorme stemmentrekkers mij zeer terecht hebben ingehaald, heeft mij zelfs ook positief verrast. Ik wist niet dat er zoveel Capellenaren zouden zijn die het rondje voor mijn lijstnummer rood zouden kleuren. Dat er nog een zeer spannende hertelling, vanwege een gelijk aantal stemmen met Amanda Pennenburg, nodig was maakte het allemaal nog unieker. De uitslag, vier zetels en de enige partij die meer stemmen heeft gekregen dan vier jaar geleden (!), was natuurlijk ook fantastisch! 

Welke onderwerpen gaan jou het meest aan het hart?

Als eigenaar van een winkel in Capelle ben ik begaan met de lokale ondernemers. In tijden als deze, met de ene crisis na de andere, krijgen ondernemers niet altijd proactief steun aangeboden. De steun is er wel, maar je moet er zelf achteraan. Als je dan je weg niet weet te vinden bij de gemeente, dan is soms lastig om de juiste steun te krijgen. 
Dit gezegd hebbende, ben ik wel van mening dat het huidige college van B&W hier veel meer werk van maakt dan het vorige. Als afgestudeerde aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding houd ik ook het (bewegings)onderwijs en de sportmogelijkheden in Capelle goed in de gaten. In dit kader ben ik dan ook blij dat recent de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur is verhoogd, om ook in deze moeilijke tijden de Capelse jeugd aan het sporten te houden.

Wat is je hoogtepunt tot nu toe als raadslid?

Aangezien ik nog geen bijdrage heb gedaan in de raadsvergadering en dus ook nog niet mijn maidenspeech heb gehouden, wil ik twee andere zaken vermelden:
Ten eerste heb ik een signalering van Capellenaren met paarden, waarvan de paardenmest niet meer wordt opgehaald door Irado, op weg kunnen helpen binnen het ambtelijk apparaat en de snelheid waarmee dit urgente probleem is opgepakt kunnen versnellen.
Iemand uit deze groep Capellenaren heeft mij achteraf aangeven dat het doorzetten door mij en Jasper Hooijkaas (afval zit in zijn portefeuille) enorm heeft geholpen.
Het tweede hoogtepunt is dat ik in een commissievergadering een (overigens niet doelbewust en kwaad bedoeld) een-tweetje tussen een raadslid en de wethouder “in de gaten had” en er hierdoor geen addendum bij de begroting kwam, maar een amendement waarover dan in ieder geval in de raadsvergadering gestemd diende te worden.

Ben je tevreden over je eerste jaar?

Ja, ik ben zeer tevreden over deze eerste 9 maanden.
Vooral ook omdat Zinho Schelkers en ik vrij snel na de verkiezingsuitslag zijn gestart met het deelnemen aan de coalitie-onderhandelingen met een zeer positieve uitkomst.
Dat wij als D66 Capelle in de coalitie zijn gekomen met Leefbaar Capelle/VVD/PvdA, een mooi coalitie-akkoord hebben kunnen bereiken met daarin veel D66 speerpunten en dat wij een bekwame en ervaren wethouder hebben gevonden stemt mij zeer tevreden!

Wat vond je het lastigst?

Vooral je weg vinden in het werk van een raadslid vond ik wel lastig.
Het duurde ook best even voor ik het idee had dat ik echt was begonnen.
Dat kwam voornamelijk omdat de eerste maanden vooral bestonden uit de vele avonden die werden gevuld met het inwerkprogramma.
Pas vanaf de eerste commissie- en raadsvergaderingen ging het bij mij leven.

Wat zijn je doelen voor het komende jaar?

Samen met de fractie erop toezien dat de mooie afspraken uit het Capelse Akkoord worden uitgevoerd.
En daarnaast nog aanvullende speerpunten uit het Verkiezingsprogramma van D66 Capelle op de agenda zien te zetten.