Meer en beter groen in Capelle
Mensen willen graag wandelen, sporten, fietsen of picknicken in het groen. Hoe belangrijk dat is, hebben we tijdens de coronacrisis allemaal extra goed ervaren. We willen daarom meer groen en kwalitatief beter groen in de stad. Met meer bomen, planten en struiken zijn we beter voorbereid op extreme weersomstandigheden, zoals hoosbuien en hittegolven tevens draagt dit bij aan de biodiversiteit binnen Capelle..
D66 wil dat de gemeente inzet op:
● De stad meer waterbestendig inrichten, bijvoorbeeld door extra groen op straat. Nieuwbouwprojecten en stedelijke herontwikkeling moeten (minimaal) zorgen dat de regenwateropvang en -afvoer op de locatie zelf of in de directe omgeving worden gerealiseerd. Bij stortbuien zou het overtollige water in de plantsoenen moeten lopen en dat kan als de plantsoenen iets lager liggen dan het straatniveau (wadi’s). Ook valt te denken aan halfverharding in het openbaar gebied en het vergroten van plantgaten rondom bomen.
● De komende jaren werkt de gemeente actief samen met Hoogheemraadschap HSSK samen om de juiste oplossingen te vinden voor nieuwe problemen op het gebied van waterbeheer. Het gaat hier bijvoorbeeld om hoe om te gaan met extreem weer (stortbuien) en het voorkomen van medicijnresten in het riool.
● Ook wordt gekeken op welke manier hemelwater op een zo efficïent mogelijke manier opgevangen kan worden en/of gezorgd wordt dat het niet het riool in kan.
● Alle nieuwe auto-inritten en parkeerplekken worden zo veel mogelijk groen, dit wordt vastgelegd in de vergunningverlening.
● Ook in tuinen en op daken van de huizen kan groen worden aangebracht. D66 bepleit een verbeterde subsidieregeling voor ‘ont-tegeling’ van tuinen en het aanleggen van ‘groene daken’. Ook valt te denken aan verticale vergroening, bijvoorbeeld aan balkons van flats.
● Veel bewoners hebben ideeën over vergroenen van hun eigen buurt en D66 wil dit mogelijk maken. Groeninitiatieven, zoals groentuintjes rondom containers, krijgen budget. Ook wil D66 stimuleren dat buurten gezamenlijk (mogelijk met de WOP’s) initiatieven ontplooien om de buurt te onderhouden en eventueel te verfraaien/vergroenen. De gemeente wil dit stimuleren door het beschikbaar stellen van gereedschappen en expertise maar ook door dit te combineren met een sociale activiteit als een borrel of een (elektrische) barbecue. Bomen zorgen voor CO2-reductie en verkoeling in de zomer en tegelijkertijd wordt regenwater beter vastgehouden in de bodem. Daarom zetten we in op het aanscherpen van het bomenplan met als uitgangspunt om méér bomen te planten. In 2026moet Capelle 5.000 extra bomen hebben. In dit bomenplan moet aandacht zijn voor de levensduur van nieuwe aanplanting en biodiversiteit. Capellenaren krijgen de kans om zelf aan te geven waar zij graag nieuwe bomen zien. Ook kunnen bomen op eigen grond van de bewoners worden geplant,
● Verplichting om groene erfafscheidingen toe te passen (en handhaving) bij verkoop gemeentegrond.
Gemeente gaat ook actief handhaven op aanwezigheid groen welke in doorlopende verkoopbepalingen is opgenomen.
● D66 vindt dat de gemeente zich moet aansluiten bij het Deltaplan Biodiversiteit.
● Invasieve plantensoorten die overlast veroorzaken moeten op een actief biologische manier bestreden worden. Invasieve plantensoorten zijn soorten die oorspronkelijk hier niet voorkomen.
● Het interregionaal ontwikkelen van een plan om de IJssel beter te benutten als recreatieplaats waarbij groenbehoud centraal staaten en de kansen van de IJssel goed worden benut.
● Een insectenvriendelijk en ecologisch verantwoord maaibeleid waarbij zo min mogelijk wordt gemaaid in het broedseizoen.
● Het hondenbeleid in Capelle wordt kritisch bekeken, waarbij herinrichting van hondenlosloopgebieden en hondenuitlaatzones plaats gaat vinden Losloopgebieden worden zo veel mogelijk geplaatst op plaatsen met weinig verkeer.. Communicatie rondom de zones en gebieden wordt herzien en handhaving wordt verstevigd.
● Op de laatste vrije bouwkavel 2k1 in Fascinatio moet een groene invulling komen waar zowel het Nieuwe Rivium als de wijk Fascinatio gebruik van kunnen maken voor recreatie.