Kan je met training met houten stokken op cricketvelden olympisch goud winnen met speerwerpen en ook nog het olympisch record verbreken?
Ja, dat kan. Dat bewees de Pakistaanse speerwerper Arshad Nadeem op de Olympische Spelen in Parijs. Hij hielp daarmee zijn land aan de eerste gouden olympische medaille in veertig jaar, en ook de eerste olympische atletiekmedaille ooit.
Je kan stellen dat dit atypisch is. De medaillespiegel van een land wordt namelijk in sterke mate bepaald door nationale investeringen in sport.
Er is een verband tussen uitgaven en succes en heel wat landen spelen daar bewust op in. En daarbij is de efficiëntie van die investeringen ook een belangrijke factor.
Sommige landen zijn bijzonder efficiënt in de manier hoe ze hun middelen besteden. Wat kan resulteren in het zelfs meer medailles winnen dan wat ze uitgeven aan topsportbeleid.
En die efficiëntie, daar heeft ons land de sterkste score van alle landen. Nederland werkt al zeer lang heel planmatig en proactief in de topsport. En dat werpt zijn vruchten af.
Nederland presteerde historisch goed op de Spelen in Parijs: zesde plaats in het medailleklassement, dankzij vijftien gouden medailles.
Het oude record van Sydney 2000 (twaalf keer goud en een achtste plaats op de medaillespiegel) werd verpulverd.
Het goud had zelfs een Amstelveens tintje met roeister Tinka Offereins in de vrouwenvier-zonder.
Lokaal investeren
Ik herinner me nog goed hoe FIFA-scheidsrechter Serdar Gözübüyük vorige zomer bij de opening van de zwemvierdaagse in zwembad de Meerkamp benadrukte dat topsport niet zomaar ontstaat.
Investeringen op lokaal niveau in de allerjongsten is daarbij essentieel.
Uit het Strategisch Meerjarenplan Sportaccommodaties 2023-2026 blijkt dat het goed gaat met het sportaanbod in Amstelveen. Onderhoud, investering (ook in duurzaamheid) en de spreiding van sportaccommodaties over de stad is in orde.
Maar we kunnen meer doen.
Maart dit jaar is de motie van D66 aangenomen om open sportinlopen te organiseren, waar Amstelveners laagdrempelig en vrij kunnen sporten.
Wij pleiten ook voor openstelling van gymzalen en andere sportfaciliteiten die doorgaans of op bepaalde tijdstippen niet toegankelijk zijn voor het brede publiek.
We kunnen daarnaast ook meer doen voor mensen met een beperking.
De rekenkamercommissie heeft het sport- en beweegbeleid onderzocht en kwam met de aanbeveling om sporten en bewegen bij mensen die hiertoe een belemmering ervaren te stimuleren.
Het college heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan.
We moeten alle inwoners van Amstelveen de mogelijkheid en het geluk gunnen om te kunnen sporten. Het creëert een gezondere samenleving en het heeft ook invloed op de olympische medaillespiegel.
De Paralympische Spelen zijn begonnen. Hopelijk presteren we daar ook net zo historisch goed als eerder deze zomer.
Ik ga kijken.
Investeren in sport werpt zijn vruchten af