Uit onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) blijkt dat veel bestuurders van sportverenigingen niet goed weten wat de wet voor ze betekent en zich bovendien niet genoeg beschermd voelen.
Uit een enquête van de RVVB blijkt dat 41% van de bestuurders zich zorgen maakt over persoonlijke aansprakelijkheid. Bovendien blijkt bijna een derde niet verzekerd voor de rechtsbijstand en velen weten niet of ze voldoende dekking hebben.
En dat baart D66 zorgen.
D66 vraagt daarom of het college een beeld heeft van dit risico in Amstelveen en of er een gemeentelijk vangnet is in de vorm van gemeentelijke vrijwilligersverzekeringen.
Driss Aarabi van D66 vraagt zich af: “En als bestuurders van vrijwilligersorganisaties verzekerd zijn, is de dekking wel afdoende?”
Het verenigingsleven draait op vrijwilligers. Met name sportverenigingen hebben moeite om vrijwilligers aan zich te binden en vooral voor bestuursfuncties. De extra risico’s met de komst van de WBTR zetten volgens D66 het verenigingsleven verder onder druk.
D66 vraagt aandacht voor aansprakelijkheidsrisico vrijwillige bestuurders (sport)verenigingen
Amstelveen, 28 januari 2025 – Sinds de komst van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) zijn op 1 juli 2021 de regels aangescherpt voor bestuurders van verenigingen en stichtingen. Bestuurders zijn daardoor als privépersoon hoofdelijk aansprakelijk. Zo ook bestuurders van vrijwilligersorganisaties, zoals sportverenigingen. Daarom vraagt D66 aandacht voor aansprakelijkheidsrisico van vrijwilligers in Amstelveen en heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Schriftelijke vragen naar aanleiding aansprakelijkheid van bestuurders van sportverenigingen
Met de komst van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) zijn op 1 juli 2021 de regels aangescherpt voor bestuurders van verenigingen en stichtingen. Sindsdien sluiten de regels voor toezicht en bestuur aan op die van de besloten vennootschap (bv) en de naamloze vennootschap (nv). Bestuurders zijn daardoor als privépersoon hoofdelijk aansprakelijk. Uit onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) blijkt dat veel bestuurders van sportverenigingen niet goed weten wat de wet voor ze betekent en zich niet genoeg beschermd voelen. Uit hun enquête blijkt dat 41% van de bestuurders zich zorgen maakt over persoonlijke aansprakelijkheid. Bovendien blijkt bijna een derde niet verzekerd voor de rechtsbijstand en velen weten niet of ze voldoende dekking hebben.
Het verenigingsleven draait op vrijwilligers. Met name sportverenigingen hebben moeite om vrijwilligers aan zich te binden, vooral voor bestuursfuncties. De extra risico’s met de komst van de WBTR zetten volgens D66 het verenigingsleven verder onder druk.
Daarom heeft D66 de volgende vragen voor het college van B&W:
1. Is het college op de hoogte van de komst van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) per 1 juli 2021?
2. Is het college op de hoogte van risico’s die deze wet oplevert voor bestuurders van Amstelveense vrijwilligersorganisaties, waaronder sportverenigingen?
3. Zo ja, wat is er tot nu toe vanuit de gemeente gedaan om genoemde bestuurders op de hoogte te brengen van deze aanscherping en wat dit voor hen betekent?
4. Zo nee, ziet het college de noodzaak en de mogelijkheid om dat te doen?
5. Heeft het college een beeld hoeveel bestuurders van vrijwilligersorganisaties verzekerd zijn en of de dekking afdoende is voor de in het verenigingsleven gangbare en niet gangbare risico’s?
6. Beschikt de gemeente Amstelveen over gemeentelijke vrijwilligersverzekeringen en zijn deze eenvoudig toegankelijk voor alle Amstelveense vrijwilligers en met name bestuurders van vrijwilligersorganisaties en is de dekking daarvan afdoende voor de in het verenigingsleven gangbare en niet gangbare risico’s?
7. Zo nee, is het mogelijk en is het college bereid deze gemeentelijke vrijwilligersverzekeringen met voldoende dekking aan te bieden?
Namens de D66-fractie,
Driss Aarabi