Recent heeft de raad de nieuwe groenvisie vastgesteld waarbij het versterken van de natuur benadrukt werd.
Een belangrijk deel van het groen in Amstelveen bestaat uit gras(land) en ook daar zijn kansen om de natuur te versterken.
Ongeveer 75% van het grasland in Nederland bestaat uit Engels raaigras. Deze grassoort is populair bij de melkveehouderij waar het gras voornamelijk gebruikt wordt (als voer voor koeien).
Engels raaigras heeft echter ook een belangrijk nadeel: het levert nauwelijks iets op voor de natuur want het is een mono-cultuur-gewas zonder bloemen waar insecten afhankelijk van zijn.
Op hun beurt zijn weidevogels (zoals de grutto) weer afhankelijk van insecten (voor voeding). Vanwege het gebrek aan biodiversiteit in het raaigras wordt het ook wel aangeduid als “grasfalt”.
Een initiatief genaamd “1001 hectare kruidenrijk grasland” probeert hier verandering in te brengen. Het biedt boeren de mogelijkheid om met flinke korting kruidenrijk graszaad te kopen.
Ook boeren zijn enthousiast over dit initiatief want er zijn voordelen, zoals dat er minder (kunst)mest nodig is, er veel minder gewasbestrijdingsmiddelen nodig zijn en de bodem het water beter vasthoudt.
Reeds 45 gemeenten hebben zich aangesloten bij dit initiatief door subsidie/korting te bieden voor extra hectares kruidenrijk graszaad.
Vragen
1. Is het college het eens dat een kruidenrijk grasland een belangrijke bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit in Amstelveen?
2. Vindt het college het opportuun om kruidenrijk grasland te stimuleren in Amstelveen?
a. Zo ja, welke mogelijkheden ziet u hiervoor?
b. Is het een mogelijkheid om via een subsidie (gedekt uit het groen- en recreatiefonds) dit in het buitengebied van Amstelveen te stimuleren? Zo ja, bent u hiertoe bereid?
3. Welke grassoort gebruikt de gemeentelijke organisatie voor het inrichten van gemeentelijke grasvelden en gazons? Zijn er kansen om ook daar een (meer) kruidenrijke variant te gebruiken?
Kruidenrijk grasland – schriftelijke vragen