Amstelveen, 7 november 2022 –
Aan het college van burgemeester en wethouders,
Inleiding
De coronacrises heeft laten zien hoe belangrijk lokale steun kan zijn voor ondernemers. Voor ondernemers die failliet dreigen te gaan of tussen wal en schip dreigen te vallen is de gemeente het dichtstbijzijnde overheidsorgaan. De gemeente heeft vanuit verschillende afdelingen zicht op activiteiten van ondernemers in brede zin.
D66 wil startende en gevestigde ondernemers blijven ondersteunen waar mogelijk.
Veel zelfstandige ondernemers zitten in de knel door de coronacrisis en de daaropvolgende lockdownregels. De overheid heeft het afgelopen twee jaar met grote steunpakketten heel veel ondernemers geholpen. Maar een deel van deze ondernemers is dusdanig in inkomen gezakt dat ze hun spaarpot en pensioen hebben moeten opmaken en aanzienlijke schulden hebben gemaakt.
Door de coronastress is het voor veel kleine ondernemers ook lastig om zich tijdig te heroriënteren of hun schulden aan te pakken. Ondernemers ervaren drempels om hulp te vragen of weten de weg niet te vinden. De verwachting is dat er nog een hoop ondernemers aanspraak zullen maken op lokale schuldhulpverlening.
Gemeenten hebben de plicht om deze kleine ondernemers te helpen en de problemen vroeg te signaleren. Door kleine zelfstandigen actief te benaderen en maatwerkoplossingen te bieden kunnen gemeenten voorkomen dat de coronaschulden nog verder oplopen.
Coronasteunmaatregelen die toegekend zijn, waren vaak een voorschot op basis van de financiële en omzetgegevens, die de ondernemers hebben moeten verstrekken. Als bij de definitieve vaststelling blijkt dat het voorschot te hoog was, ontstaat er een terugvordering. Of als achteraf blijkt dat er geen recht was op de uitkering. Inmiddels is gebleken dat het voorschot vaak niet juist was en dat er bij veel regelingen relatief veel terugvorderingen zijn ontstaan.
Veel bedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Ze kwamen in zwaar weer terecht door de lockdowns van de coronacrisis. Hierdoor moesten velen interen op hun reserves.
Nu komen daar stijgende prijzen bij, onder meer van energie en brandstof. Veel bedrijven kunnen niet al die kosten doorberekenen aan hun klanten en moeten de verliezen dus zelf slikken. Alle coronasteunmaatregelen zijn per 1 oktober 2021 beëindigd.
Vanuit diverse bronnen horen wij dat ondernemers steeds meer moeite hebben met het (verplicht) terugbetalen van deze coronasteunmaatregelen.
Gelet op het bovenstaande hebben wij de volgende vragen: