11 oktober – Nationale Coming-Outdag

Op 11 oktober wapperde ook in Aalsmeer trots de regenboogvlag ter ondersteuning van de Nationale Coming-Outdag. Deze dag is sinds 1988 de dag waarop er aandacht besteed wordt aan de vrijheid om uit te komen voor je seksuele voorkeur. Sinds 2009 is dit ook in Nederland de Nationale Coming-Outdag. En op initiatief van D66 Aalsmeer vlagt ook Aalsmeer sinds 2019 enthousiast mee.

Publieke ondersteuning

Er zijn een aantal dagen per jaar dat de regenboogvlag de hoogte in gehesen wordt, maar 11 oktober is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste. Immers, deze dag memoreert de dag dat veel mensen voor het eerst de ontspanning konden voelen om in het openbaar volledig zichzelf te zijn. Deze dag hoopt ook hen te ondersteunen die nog niet hebben durven uitkomen voor hun diepste gevoelens en daarmee hun eigenste zijn.

Discriminatie

Elke vorm van discriminatie is per definitie in strijd met het liberale gedachtegoed. Maar discriminatie op basis van seksuele voorkeur is traditioneel een van de meest gevoelige wat D66 betreft.

Dit omdat seksuele voorkeur zo dicht bij de menselijke persoonlijkheid ligt. Het is niet dat de seksuele voorkeur de persoonlijkheid bepaalt, maar wel dat een onderdrukking van de seksuele voorkeur de persoonlijkheid schaadt. Discriminatie op basis van seksuele voorkeur betekent dat mensen worden buitengesloten op basis van wie ze, op de meest fundamentele manier, zijn.

Het feit dat we een samenleving vormen waar we de vrijheid hebben om zonder vrees voor onze seksuele voorkeur uit te komen moet gevierd worden. Zeker zolang er nog steeds plekken in onze samenleving zijn waar deze vrijheid nog steeds niet volledig gevoeld wordt.

Nut & noodzaak

De Nationale Coming-Outdag op 11 oktober zal belangrijk blijven omdat er elk jaar weer jongeren zijn die voor het eerst geconfronteerd zullen worden met gevoelens van liefde en seksualiteit. Voor jongeren is dit vaak een spannende periode in hun leven. Voor de meeste van hen zal gelden dat het eerder de vriendengroep zal zijn dan hun ouders waarmee ze hun gevoelens en ervaringen zullen delen.

Voor sommigen is dit echter moeilijk omdat ze weten dat hun gevoelens niet overeenkomen met de verhalen die ze in hun omgeving horen. 11 oktober spoort hen aan de stap te zetten om toch hun gevoelens en ervaringen te delen. Niemand kan je verbieden te zijn wie je bent. En je zal zien dat de meeste mensen geen enkel probleem met je zullen hebben, ongeacht wie je bent of wat je voelt.

Meer informatie

Mocht dat nu wel het geval zijn, of wil je over dit onderwerp eens anoniem met iemand spreken of chatten bel dan naar het door het COC ondersteunde Switchboard op 020 – 623 6565 of kijk eens op switchboard.coc.nl.