Vuurwerkshows voor feestelijke en veilige jaarwisseling

Na twee vuurwerkvrije jaren vanwege corona, lijkt de jaarwisseling in Tilburg als vanouds gevierd te gaan worden: met heel veel vuurwerk. ‘Een gemiste kans’, vindt D66-raadslid Jort Molenaar. ‘Vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones zijn geen garantie voor een veilige jaarwisseling. Het college moet werk maken van een vuurwerkvrij Tilburg.’

Vuurwerkvrije stad

Het college lijkt echter te wachten op landelijke vuurwerkmaatregelen, maar Molenaar vindt juist dat gemeente proactief moet zijn: ‘Ik wil weten welke stappen de gemeente Tilburg tot nu toe heeft gezet op weg naar een vuurwerkvrije stad. De huidige plannen garanderen nog geen veilige jaarwisseling voor iedereen en de overlast is enorm. De knallen zijn al weken niet weg te denken uit het straatbeeld.’ Het raadslid wil bovendien weten, hoe het college begrip voor het toekomstige vuurwerkverbod gaat kweken onder de inwoners.

Vuurwerkshows

Hij zou graag zien dat de gemeente Tilburg vanaf jaarwisseling 2023 uitpakt met één of meerdere grote vuurwerkshows voor alle Tilburgers, gecombineerd met een vuurwerkverbod voor particulieren. Molenaar: ‘Dit is niet alleen veiliger en minder belastend voor het milieu, maar op deze manier kunnen ook Tilburgers met een kleinere beurs genieten van vuurwerk. Het raadslid wil na de jaarwisseling snel een evaluatie van de shows en vuurwerkvrije zones, ook wil hij onderzoeken hoe we Tilburg vuurwerkvrij kunnen maken.