Tilburg maakt vuist tegen discriminatie

Tilburg heeft een eigen slavernijmonument, op het stadhuis wappert de regenboogvlag en we hebben Festival Mundial. Toch ervaart ruim 16 procent van onze inwoners discriminatie. Een Anti-Discriminatie Agenda om een vuist te maken tegen discriminatie is dan ook hard nodig vindt D66 Tilburg. Raadslid Beppie Smit: “We vinden het belangrijk dat alle inwoners tot hun recht komen en iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dat hoort bij een inclusieve en diverse stad als Tilburg.”

Racisme en discriminatie in Tilburg
“De gemeente Tilburg besteedt gelukkig steeds meer aandacht aan inclusie en diversiteit. Maar hand in hand over straat lopen, is voor twee vrouwen niet vanzelfsprekend”, vertelt Beppie Smit. Tilburgers van kleur ervaren bovendien discriminatie in de horeca en op de arbeidsmarkt. Omdat onze inwoners vanwege diverse redenen discriminatie ervaren, riep de gemeenteraad in juli 2023 op tot de ontwikkeling van een zogenaamde Anti-Discriminatie Agenda. Om tot deze agenda te komen, ging de gemeente eerst met inwoners in gesprek en bracht in kaart op welke momenten, op welke plekken en in welke vorm onze inwoners discriminatie ervaren. Deze gesprekken zijn gebundeld in een rapport dat de basis moet vormen van de Anti-Discriminatie Agenda. Uit dit rapport blijkt onder andere dat buitenlandse studenten door Dutch Only advertenties discriminatie ervaren op de woningmarkt en dat er voor inwoners met een beperking te weinig openbare toiletten zijn tijdens evenementen. Twee onderwerpen waar D66 Tilburg verschillende keren aandacht voor vroeg.

Positie mbo-studenten
D66 Tilburg is blij met de stappen die worden gezet, maar is ook kritisch. Zo is er in het voorlopige rapport géén aandacht voor de ongelijkwaardige positie van mbo-studenten in Tilburg. Ook mbo’ers ervaren discriminatie op de woningmarkt, omdat sommige studentenhuizen mbo’ers weigeren. Mbo-studenten hebben bovendien beperkte toegang tot de Tilburgse studentensportfaciliteiten. Tot slot kent Tilburg géén gezamenlijke introductie voor studenten van mbo, hbo en universiteit. D66 Tilburg wil zich dan ook inzetten voor een gelijkwaardige positie van álle studenten.

Concrete en uitvoerbare maatregelen
Nu in beeld is gebracht op welke manier en op welke plekken discriminatie in onze gemeente wordt ervaren, worden vertegenwoordigers uit verschillende sectoren zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, de horeca en de gemeente uitgenodigd om mee te denken over concrete en uitvoerbare maatregelen om discriminatie aan te pakken. De Anti-Discriminatie Agenda wordt eind 2024 verwacht.