Staatssecretaris Gunay Uslu bezoekt cultuurstad Tilburg

Wie Tilburg een beetje kent, weet natuurlijk dat dit een echte cultuurstad is. Een stad vol bezienswaardigheden, zoals de LocHal, het TextielMuseum en de Hall of Fame. Staatssecretaris Gunay Uslu voor Cultuur en Media wilde dan ook graag een bezoek brengen aan onze stad, om zelf te zien én ervaren wat Tilburg op cultureel gebied te bieden heeft.

Tilburg, wat een stad!

En op 24 januari was het dan zover. Wethouders Marcelle Hendrickx van cultuur en Bas van der Pol van stedelijke ontwikkeling leidden de staatssecretaris door cultuurstad Tilburg, ook wel bekend als de #stadvanmakers. “Het was een geweldig inspirerende dag, waarbij ook ik weer veel nieuws heb gezien en geleerd. Op elke locatie spraken bestuurders, medewerkers en kunstenaars met passie over hun organisatie, hun werk en Tilburg. Wat een stad!”

LocHal

Het bezoek van Gunay Uslu begon natuurlijk in bibliotheek de LocHal en het mooie was dat er nog een tweede staatssecretaris aanschoof: Alexandra van Huffelen voor digitalisering. De bibliotheek speelt immers een steeds belangrijkere rol in de informatievoorziening vanuit de overheid naar inwoners, maar ook in de versterking van kansengelijkheid.

Marcelle Hendrickx en Gunay Uslu - Beeld: D66 Tilburg

TextielMuseum

In de middag stond een bezoek aan het TextielMuseum op de agenda. De kwaliteit van de samenwerking en co-creatie tussen kunstenaar en Textiellab zijn uniek in de wereld. Marcelle Hendrickx: “Hier wordt iets met machines gecreëerd wat bijna als onmogelijk geacht wordt. Het is elke keer weer geweldig om de deskundigheid en bevlogenheid van de kunstenaars te zien.”

Hall of Fame

Ook de vernieuwde Hall of Fame werd bezocht. Een unieke cultuurfabriek in een prachtig industrieel pand, waar van alles te beleven valt. Een creatieve vrijplaats die ruimte biedt aan verschillende organisaties op het gebied van muziek, cultuur en de skatescene.

Marcelle Hendrickx en Gunay Uslu - Beeld: D66 Tilburg

MindLabs

Het nieuwe MindLabs-gebouw was de laatste stop van de culturele rondleiding door Tilburg. MindLabs wordt een innovatiecentrum waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven bij elkaar onder één dak worden gebracht op het thema van artificiële intelligentie, informatie en alle mogelijke (maatschappelijke) toepassingen daarvan. Wethouder Bas van der Pol kijkt met tevredenheid terug op het bezoek: “We hebben echt de verbinding tussen stedelijke ontwikkeling, cultuur, onderwijs en creatief ondernemerschap kunnen leggen.”

Gunay Uslu, Bas van der Pol, en Marcelle Hendrickx - Beeld: D66 Tilburg