Nieuwsbericht Cobbenhagenlyceum: Laat scholen vrij

De discussie rondom een gebedsruimte op het Cobbenhagenlyceum laat zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met de diversiteit binnen onze stad. De school heeft besloten geen aparte gebedsruimte in te richten en werd daarmee onderdeel van het publieke debat. Dit roept vragen op over de balans tussen vrijheid van religie en de autonomie van scholen.

D66 Tilburg vindt het essentieel dat ieder kind zich veilig en geaccepteerd voelt op school, ongeacht geloof of achtergrond. Scholen moeten een plek zijn waar leerlingen zichzelf kunnen zijn en waar respect en inclusiviteit centraal staan. Dat betekent ook dat
er begrip moet zijn voor de diverse behoeften van leerlingen, waaronder religieuze beleving.

Wij zien een rol voor de burgemeester in zijn rol als burgervader om het gesprek in onze gemeente te leiden. Het is van groot belang om polarisatie te voorkomen en de dialoog aan te gaan met scholen, ouders en leerlingen. D66 Tilburg wil dat het stadsbestuur een verbindende rol speelt, zodat deze maatschappelijke discussies bijdragen aan wederzijds begrip in plaats van tegenstellingen te versterken.

Uiteindelijk hebben de scholen op grond van de wet de autonomie om zelf invulling te geven aan dit soort vraagstukken. Dat is ook wij waar wij als D66 Tilburg voor staan. Het Cobbenhagenlyceum heeft het recht om een keuze te maken die past binnen zijn beleid en visie. Een goedbedoeld gesprek met de gemeente kan in dat kader overkomen als een ongewenste inmenging in het onderwijs van de school. Daarom blijft het belangrijk om dit gesprek te voeren met respect voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden en de vrije keuze van scholen om invulling te geven aan dit soort vraagstukken te onderstrepen en beschermen.

D66 Tilburg blijft zich inzetten voor een open en inclusieve samenleving, waarin dialoog centraal staat. Dat houdt ook in dat je anderen vrij moet laten om zelf invulling te geven aan die diverse samenleving. En dat betekent in dit geval dat het niet aan de politiek is om voor scholen te bepalen op welke wijze zij het onderwijs inrichten.