Groene openbare ruimte belangrijker dan tien dagen kermis

De opstelling van de Tilburgse Kermis staat de plannen om de binnenstad te vergroenen in de weg. Het Tilburgs Binnenstadsmanagement (BMT) en D66, GroenLinks en Lokaal Tilburg vinden dit onwenselijk. Fractievoorzitter Julian Zieleman: “De herinrichting van de cityring is een belangrijke ontwikkeling naar een toekomstbestendige binnenstad.”

Klimaatadaptatie

De komende jaren worden de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en het Stadhuisplein volledig heringericht. De cityring wordt omgedoopt tot parkring en er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook komt er meer groen, wat noodzakelijk is voor een betere klimaatadaptie. Planten en bomen gaan hittestress en wateroverlast in de stad tegen, ook zorgt vergroening voor meer biodiversiteit.

Opstelling attracties

De BMT, maar ook D66, GroenLinks en Lokaal Tilburg maken zich echter zorgen over de plannen voor de nieuwe parkring. Zij vinden dat er te veel rekening wordt gehouden met de opstelling van de Tilburgse Kermis. De partijen willen de kermis graag in de binnenstad houden, maar vinden dat er beter nagedacht moet worden over de opstelling ervan. De attracties staan nu zo dicht op elkaar dat er te weinig ruimte is voor bomen planten die permanent kunnen blijven staan. Door de attracties wat minder dicht op elkaar te zetten, ontstaat er meer plaats voor kwalitatief hoogwaardig groen.

College aan zet

D66, GroenLinks en Lokaal Tilburg vragen het college om met het BMT in gesprek te gaan en andere mogelijkheden voor de opstelling van de kermis te onderzoeken. Julian Zieleman: “We kunnen dit maar één keer goed doen en moeten nu de juiste keuzes maken. D66 is duidelijk: 355 dagen een mooie en groene openbare ruimte is belangrijker dan tien dagen kermis. Nu is het college aan zet.”