Vorig jaar is scenario 1 – een verbod op fossiele buitenreclame – vastgesteld als ondergrens. D66 Tilburg ziet dit als een goede eerste stap, maar wat ons betreft hoeft het daar niet bij te blijven. Wij geloven dat het mogelijk is om deze positieve ontwikkeling verder uit te bouwen.
Voor ons is het namelijk helder: reclame voor fossiele brandstoffen is in feite reclame voor ongezond gedrag – zowel voor de mens als voor het klimaat. In het verlengde daarvan vinden wij het logisch om serieus te onderzoeken of we dit verbod kunnen uitbreiden naar reclame voor ongezonde voeding (scenario 2).
We realiseren ons dat scenario 2, anders dan scenario 1, geld kost. Maar bij D66 Tilburg kijken we liever naar wat het ons kan opleveren: een gezondere stad, een vitalere bevolking en lagere maatschappelijke kosten. Wat is het hefboomeffect van zo’n investering in gezondheid? Dat is een vraag die we belangrijk vinden om mee te nemen.
Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om betrouwbaar bestuur te tonen. Dat betekent voor ons dat we lopende contracten respecteren. Idealiter kiezen we voor een geleidelijke afbouw van ongewenste reclame, in overleg met betrokken partijen. Als dat niet mogelijk blijkt, dan zouden nieuwe regels wat ons betreft gelden vanaf de volgende contractperiode.
Zo bouwen we stap voor stap aan een gezondere, eerlijkere en duurzamere stad.
Een stap vooruit: minder fossiele én ongezonde reclame in de stad
Bij D66 Tilburg zijn we blij dat het gesprek over fossiele reclame op gang is gekomen. Het initiatiefvoorstel dat eerder is ingediend, heeft geleid tot waardevolle discussie en brengt beweging in de goede richting.