Tilburg bereid bij te dragen aan wederopbouw Oekraïne

Het college heeft D66-raadsleden Anneke Dunning en Julian Zieleman toegezegd bereid te zijn om bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Tilburg gaat dit doen door gevluchte Oekraïense ambtenaren in dienst te nemen en deel te nemen aan het internationale samenwerkingsverband Ro3kvit.

Ro3kvit

Het internationale samenwerkingsverband Ro3kvit heeft als doel methodes te ontwikkelen om verwoeste steden en regio’s opnieuw op te bouwen. Dat doen ze samen met bijvoorbeeld universiteiten en stedenbouwkundig ontwerpers

Utrecht

Tilburg is de tweede Nederlandse gemeente die meedoet aan dit project. Eerder besloot de gemeente Utrecht al om deel te nemen aan samenwerkingsverband Ro3kvit. Sinds augustus werken twee gevluchte Oekraïense ambtenaren de helft van hun tijd aan de wederopbouw van hun land, terwijl ze de andere helft werken voor de gemeente Utrecht zelf.

Zelensky

Op deze manier krijgen gevluchte Oekraïners de kans, om vanuit een Nederlandse gemeente met de wederopbouw van hun land aan de slag te gaan. D66 Tilburg vindt het belangrijk om op lokaal niveau invulling gegeven aan de oproep van president Zelensky om Oekraïne te helpen. Daarnaast is deze aanpak voor een Nederlandse gemeente interessant vanuit het oogpunt van internationale netwerk- en kennisontwikkeling.

Samenwerking Fontys

Raadsleden Julian Zieleman en Anneke Dunning zijn blij dat de gemeente Tilburg actief wil bijdragen aan de opbouw van Oekraïne en zien mogelijkheden om samen te werken met de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw.