D66 blijft zich inzetten voor geslaagd wietexperiment

Op 26 september sprak D66 Tilburg met vertegenwoordigers van coffeeshop The Grass Company over het wietexperiment. Zij zijn blij dat de wietproef half december eindelijk van start gaat, omdat ze graag legaal willen ondernemen. Iets wat met het huidige coffeeshopbeleid onmogelijk is. Toch zijn er ook zorgen, bijvoorbeeld over het kleine aantal telers dat meedoet met de proef. Bovendien waren de vertegenwoordigers graag betrokken geweest bij het vormgeven van het wietexperiment. D66 vindt het belangrijk dat het wietexperiment een succes wordt en zal zich hier voor blijven inzetten.

Gedoogbeleid

D66 zet zich al jaren in voor het wietexperiment, omdat Nederland van het gedoogbeleid af moet. Nu is wietverkoop aan de klant gereguleerd, maar de inkoop bij de telers niet. Met de proef wordt onderzocht of legaliseren mogelijk is, maar ook wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid en de criminaliteit. De Tweede Kamer keurde het experiment al in 2021 goed, maar het project liep veel vertraging op.

Vertraging

Die vertraging heeft onder andere te maken met het vinden van voldoende telers die mee willen én kunnen doen met de proef. Cannabistelers die willen deelnemen, hebben moeite om hiervoor een geschikte locatie te vinden. Daarbij ondervinden ze problemen om de benodigde vergunningen te krijgen en een bankrekening te openen. Maar ook zonder dit gegeven zouden er maar tien telers mee mogen doen, aangezien het een experiment is. Op dit moment is er een beperkt aantal legale kwekers, wat volgens de vertegenwoordigers van The Grass Company een negatieve invloed kan hebben op de proef.

Telers

Zo kan het kleine aantal telers gevolgen hebben voor de aanvoer van cannabis, bovendien beperkt het de keuze van de klanten. De vertegenwoordigers vergelijken cannabistelers graag met kleine bierbrouwers die elk hun eigen speciaalbier brouwen. Zo werkt het ook met cannabis: er zijn veel verschillende soorten en coffeeshopklanten willen geen eenheidsworst. Als er te weinige keuze is, gaan klanten hun wiet mogelijk via het illegale circuit kopen, iets wat juist niet de bedoeling is van de proef.

Succes

D66 maakt zich al jaren hard voor het wietexperiment en vindt het erg belangrijk dat deze proef een succes wordt. D66 blijft zich daarom inzetten voor een goede start, waarbij alle partners betrokken worden.