Molenaar benadrukt dat deze situatie haaks staat op het Tilburgse ‘zachte knip’ beleid, dat juist is bedoeld om te voorkomen dat jongeren die 18 jaar worden, abrupt hun zorg verliezen. “Het is onacceptabel dat Tilburgers op deze manier moeilijker toegang hebben tot de zorg waarop ze wel recht hebben,” stelt Molenaar. “Dit kan mogelijk ook leiden tot verder oplopende kosten in de jeugdzorg, doordat jongeren langer afhankelijk blijven van zorg die eigenlijk onder de volwassenenzorg zou moeten vallen.”
Het is een groot probleem dat de diagnostiek voor reeds volwassenen stopt. Steeds meer mensen ontdekken op latere leeftijd dat zij een vorm van autisme hebben en krijgen een autisme diagnose. Veel van deze ‘laatgediagnostiseerden’ zijn vaak (veel) ouder dan 18. Een diagnose en behandeling kan dan helpen bij problemen rondom onderwerpen als onderwijs, werk vinden en werk behouden of het vinden en behouden van een relatie.
Stopzetting zorg RAC voor 18 plussers
D66 Tilburg maakt zich zorgen over de recente berichtgeving dat het Regionaal Autisme Centrum (RAC) in Tilburg stopt met het bieden van behandeling en het stellen van diagnoses voor 18-plussers vanwege een tekort aan personeel. Dit besluit heeft grote gevolgen voor de toegankelijkheid van zorg voor mensen met (vermoedens van) autisme in onze gemeente. Jort Molenaar, raadslid voor D66 Tilburg, heeft naar aanleiding van deze ontwikkelingen schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Deze vragen zijn hier te vinden.
In zijn vragen aan het college verzoekt Molenaar om opheldering over de stappen die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat er in Tilburg voldoende zorgaanbod blijft voor mensen met (vermoedens van) autisme. Hij vraagt tevens welke alternatieven beschikbaar zijn voor de getroffen cliënten en hoe zij hierover worden geïnformeerd.
Daarnaast legt Molenaar de nadruk op de zorgplicht van zorgverzekeraars en vraagt hij hoe het college samenwerkt met zorgverzekeraars in de regio om adequate vervangende zorg te garanderen. “Het is essentieel dat zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen en dat er toezicht wordt gehouden op de effectiviteit van deze samenwerking,” aldus Molenaar.
Tot slot vraagt Molenaar welke rol het college voor zichzelf ziet in het faciliteren van gesprekken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, om de toegankelijkheid van autismezorg in Tilburg te verbeteren. Ook dringt hij aan op maatregelen om de personele krapte in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. “We moeten voorkomen dat dit soort situaties zich in de toekomst opnieuw voordoen. Het is belangrijk dat het college bereid is om initiatieven te ondersteunen die gericht zijn op het aantrekken en behouden van ggz-personeel in onze stad.”
D66 Tilburg hoopt dat deze vragen een eerste stap kunnen zijn naar een constructieve oplossing voor de situatie, zodat alle inwoners van Tilburg toegang houden tot de zorg die zij nodig hebben.