Een warm welkom

Met mijn 23 jaar oud, heb ik al een aantal keer mogen stemmen. In het begin vond ik dit lastig; hoe kon ik de partij vinden die het beste bij mijn visie aansloot? Ik was wat ze ook wel een ‘zwevende kiezer’ noemen, een persoon die niet verbonden is met een politieke partij of politicus. Toen ik begon met mijn studie ‘leraar maatschappijleer’, raakte ik steeds meer betrokken bij de politieke wereld. Ik ging me in de standpunten van verschillende partijen verdiepen en kwam erop uit dat ik een sociaalliberaal ben. Dit houdt in dat in mijn ideale wereld we leven in een vrije en rechtvaardige samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen. Zo vind ik het belangrijk dat er op Texel een goed onderwijssysteem is, waar leerlingen opgeleid worden tot zelfstandige burgers die binnen onze kleine gemeenschap naar elkaar omkijken. Zoals de leus van D66 luidt: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.

Mijn docenten legden mij in het eerste schooljaar al duidelijk uit dat politiek veelzijdig is. Er is niet één definitie voor ‘politiek’. “Tja, hoe ga ik dit aan leerlingen uitleggen?”, dacht ik bij mezelf. Het dreef me om me verder te verdiepen in lokale politiek. Via een klasgenootje had ik gehoord dat zij zich had aangesloten bij een jongerenpartij. “Een wattes?” Hier had ik op Texel nog nóóit van gehoord. Maar ik hoorde het goed, aan de ‘overkant’ hebben ze politieke partijen voor jongeren! Partijen waar jongeren een stem in kunnen brengen. Dit leek mij interessant, dus ik ben gaan googelen. Tot mijn grote spijt. Want op Texel was er geen aanbod.

Totdat ik enkele weken terug, zoals ik vaker doe weer eens met glazige ogen door mijn Facebook heen zat te scrollen. En daar kwam voorbij in De Texelse Courant: D66 start jongerenafdeling, Jongeren die interesse hebben in politiek mogen geheel vrijblijvend een keer langs komen en kunnen contact opnemen’. Er was eindelijk een jongerenpartij op Texel opgezet. En wie niet waagt, wie niet wint. Dus ik heb contact opgenomen. Bij de eerste online vergadering mocht ik ‘kennis maken’. Maar dit verliep al meteen anders; online bespraken we met alle aangesloten jongeren het partijprogramma en we hadden allemaal inbreng. Inclusief ikzelf, die pas net de eerste vergadering bijwoonde. Hoe tof! Ik was meteen enthousiast en na het bijwonen van twee online vergaderingen met de jongerenafdeling was het tijd voor het echte werk: een ledenvergadering.

Natuurlijk vond ik dit een beetje spannend. Ik wist niet wat mij te wachten stond. Op donderdag 3 februari verzamelden we in de achterste zaal van Hotel Den Burg. Ik stond voor het eerst fysiek oog in oog met alle leden van de partij. Maar ik werd goed ontvangen en ik kreeg meteen een warm welkom. ‘Hey Sayonara, leuk dat je er bent, ga maar lekker naast die mevrouw zitten, dat is de gezelligste van het stel’. Het was mijn eerste fysieke vergadering, maar het voelde alsof ik er al langer bij hoorde. Na elk punt te hebben besproken werd er even mijn kant op gekeken; ‘wil jij hier nog iets over inbrengen of aan toevoegen?’. En na een avond vergaderen met de partij liep ik naar huis met een voldaan gevoel. Mijn ‘jongerenstem’ werd gehoord. Weer een extra reden om op deze partij te stemmen. Tegenwoordig ben ik geen zwevende kiezer meer, tegenwoordig ben ík D66 Texel.

Media

Dit artikel is ook te vinden op de website van de Texelse courant:
https://www.texelsecourant.nl/nieuws/politiek/271048/een-warm-welkom

Sayonara Dias da Silva - Beeld: Evalien Weterings