Thomas van der Vlerk

Thomas van der Vlerk - Beeld: De Fotograafer

Thomas van der Vlerk (2005) is het jongste lid in de steunfractie van D66 Texel en is kandidaat-raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

  • 19 jaar
  • Vlaardingen
  • Oudeschild
  • Hij/hem

In de eerste klas op de OSG ging ik in de leerlingenraad. In de leerlingenraad merkte ik voor het eerst dat er plekken waren waar je je mening kon geven en er ook echt iets mee gedaan werd. Daardoor leerde ik dat je niet bang moet zijn om je mening te geven, zolang je het maar goed kan onderbouwen. De meeste jongeren op het eiland kunnen dit, daarom vind ik het zo belangrijk dat hun mening beter gehoord wordt.

Ik ben al heel lang geïnteresseerd in de politiek. Vaak kijk ik naar de debatten in de tweede kamer en ik volg altijd de raadsvergaderingen en -commissies. Door een tijd aan de zijlijn mee te kijken leer je veel over hoe de besluitvorming in zijn werk gaat en wat de grote verschillen in standpunten zijn op het eiland. Het proces van met elkaar debatteren en uiteindelijk tot een compromis komen, heb ik altijd al mooi gevonden. Wel vind ik dat in dit proces te weinig de mening van jongeren wordt meegenomen. Heel veel besluiten worden voor op de langere termijn genomen, dus moeten de jongeren beter de kans krijgen om zich te kunnen uitspreken. Als jongere wil ik een nieuwe stem in het debat zijn, met een frisse blik op actuele en toekomstige vraagstukken.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

In mijn gemeente zie ik nog grote kansen voor het meenemen van jongeren in de besluitvorming. Jongeren zitten vaak met zulke goede nieuwe ideeën, maar ze worden nog niet goed genoeg bereikt.
 
Ook liggen er nog kansen op het eiland aantrekkelijk te houden voor jongeren die tijdelijk studeren aan de overkant. Het is onvermijdelijk dat zij van het eiland gaan voor hun studie, maar het is wel belangrijk dat ze ook terugkomen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Meer stappen zetten op het gebied van milieu.
  • Het eiland toekomstbestendig te maken, zodat volgende generaties hier ook nog kunnen wonen.
  • Jongeren actief meenemen in de besluitvorming en ze niet naar je toe laten komen, maar juist naar de jongeren gaan.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 betekent voor mij inclusiviteit. D66 staat voor alle meningen en iedereen open. Bij steunfractievergaderingen wordt er altijd heftig gedebatteerd, maar het blijft respectvol en vriendelijk. Hierdoor ontstaat er een fijne sfeer, waarin je jezelf durft uit te spreken.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Prins Hendrikzanddijk. Dit vind ik een van de mooiste plekken op het eiland, omdat je hier een combinatie ziet van meerdere soorten natuur op het eiland. Het is heerlijk om over deze dijk te fietsen. Ook heb je bij het uitkijkpunt prachtig uitzicht.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Dit was begin november in Berlijn. Ik ben toen naar meerdere musea, een concert en een voorstelling geweest. Voor mij heeft cultuur een grote waarde en ik ga dan ook graag naar musea en voorstellingen. Kunst zie ik als de beste manier om mensen aan het denken te zetten en als een grote inspiratiebron