‘Homogenezing’ verbieden

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan schreef samen met VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren de initiatiefwet verbod ‘homogenezing’. Het uitvoeren van conversietherapie gaat bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500.

In deze video vertelt Jeanet van der Laan, Tweede Kamerlid, je meer over wat D66 doet voor LHBTIQ+’ers.

Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan over de inzet van D66 voor LHBTIQ+’ers. Beeld: D66

‘Homogenezing’, wat is dat?

Met conversietherapieën worden praktijken bedoeld die gericht zijn op het veranderen of onderdrukken van de seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Uit onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer blijkt dat deze praktijken ook in Nederland voorkomen en ernstige gevolgen kunnen hebben voor de slachtoffers. Het gaat dan bijvoorbeeld om herhaaldelijke gebedssessies waarbij duivelsuitdrijving voorkomt of om kampen die erop gericht zijn om jongeren te genezen van hun homoseksualiteit. De aanbieders en promotors hiervan komen vaak uit orthodox-religieuze hoek.

Middeleeuwse praktijken horen niet thuis in Nederland

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: “Het is ontzettend goed nieuws dat deze wet af is en op brede steun in de Kamer kan rekenen. Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen. Middeleeuwse praktijken zoals conversietherapie, horen niet thuis in Nederland. Zeker kinderen moeten in vrijheid en veiligheid kunnen opgroeien en zichzelf kunnen zijn. Personen en organisaties die deze activiteiten aanbieden, reclame voor maken of uitvoeren worden door deze wet strafbaar. Maar belangrijker: we beschermen mensen zo veel beter tegen sociale en psychische druk.”

Zijn wie je bent en houden van wie je wil

VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: “Ik vind het echt onverteerbaar dat er jongeren in Nederland zijn die, terwijl ze al worstelen met hun seksualiteit, zo mishandeld en getraumatiseerd worden onder het mom van ‘homogenezing’. We hebben deze wet gemaakt om een einde te maken aan deze barbaarse praktijken. Aanbieders en uitvoerders van deze achterlijke therapieën kunnen een gevangenisstraf krijgen als onze wet is aangenomen. In Nederland mag je zijn wie je bent en houden van wie je wil.”

Belofte inlossen

De initiatiefnemers lossen hiermee de belofte in die zij in de zomer van 2021 maakten. Demissionair minister Grapperhaus liet toen weten dat Rutte III nog geen verbod wilden op conversietherapie, maar nader onderzoek. D66 en VVD, die al sinds 2019 pleiten voor een verbod, zijn toen begonnen aan een eigen initiatiefwet.