Eerste hulp voor slachtoffers van seksueel geweld

Jaarlijks zijn er 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen is ooit verkracht. 1 op de 3 kinderen jonger dan 18 jaar maakt een vorm van seksueel misbruik mee.

Achter deze schokkende cijfers zitten mensen die geholpen en gesteund moeten worden. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf wil daarom dat slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen bij één Eerste Hulp bij seksueel geweld. Daar kan het slachtoffer de hulp en steun krijgen die het wil en nodig heeft.

Hanneke van der Werf: “Slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet waar ze moeten beginnen met zoeken naar hulp. D66 wil dat slachtoffers makkelijk en veilig hulp kunnen vragen op één plek. Of dat nou een dokter, advocaat, agent, psycholoog of allemaal is. Een Eerste Hulp bij seksueel geweld. Daar moeten ze verder op weg worden geholpen naar de juiste hulpverlening.”
 

De organisaties Rutgers, Amnesty International en het Centrum voor Seksueel Geweld deden samen met de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen een oproep om de krachten te bundelen. Zij zien dat de hulp nu te versnipperd is. Ook de politie heeft behoefte aan één plek om slachtoffers naar door te verwijzen.