D66 werkt aan initiatiefwet om asielzoekers eerder en meer te laten werken

Beeld: Jeroen Mooijman

Bedrijven moet het makkelijker worden gemaakt om asielzoekers aan te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen werkt D66-Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt aan een initiatiefwet. Op dit moment moeten werkgevers door een lange procedure voor een zogenaamde tewerkstellingsvergunning. Ook mogen asielzoekers pas zes maanden na de start van hun asielprocedure beginnen met werken en maximaal 24 weken per jaar.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt: ‘We komen overal handen tekort. Handen voor aan de bedden in de zorg, handen voor het bouwen van huizen. Ondertussen willen asielzoekers graag werken en geven ook werkgevers aan dat ze deze mensen graag aan de slag helpen. Maar door alle beperkende regels is dat nu te ingewikkeld. Ik wil zo snel mogelijk van deze onnodige belemmeringen af.’

Bedrijven en maatschappelijke organisaties vragen al lang om de regels rond werk voor asielzoekers te versoepelen. Door alle rompslomp loont het voor veel werkgevers niet om asielzoekers aan te nemen.

‘Het is niet uit te leggen dat het nu zo moeilijk is om asielzoekers aan te nemen. We weten hoe belangrijk werk is voor mensen die nieuw zijn in ons land. Met het schrappen van zinloze regels helpen we bedrijven én asielzoekers die staan te popelen om te werken. We moeten dit nu gewoon gaan doen’, aldus Podt.