Een gastvrij Montferland

Spanning om komst AZC

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 14 november kwamen een aantal inwoners uit Didam hun zorgen uitten over de komst van een AZC in Didam. D66 heeft daarover het volgende gezegd tijdens de raadsvergadering

Deze week is het de week van respect. Een campagne geïnitieerd in reactie op toenemende intolerantie en spanningen in de maatschappij, om zo te voorkomen dat we steeds verder van elkaar verwijderd raken. De campagne richten zich op jongeren – zij zijn immers de toekomst. Samen met hen werken we aan een respectvolle samenleving. Één waarin medemenselijkheid, inclusiviteit, solidariteit en verbondenheid centrale uitgangspunten zijn. Wat een prachtig initiatief.

En juist nu hard nodig. Want als je kijkt naar alle reacties op social media, die gepost worden rondom de komst van een AZC dan vraag ik me oprecht af waar al die zorg vandaan komt. U weet allemaal dat ik ook werkzaam ben bij Welcom. Ik ben daar begonnen als vrijwilliger op de zomerschool. Elke zomer zet ik me in voor kinderen die moeite hebben met de taal, vaak afkomstig uit gezinnen waarbij de ouders gevlucht zijn uit hun land. Wat kan ik genieten van de drive van die kinderen om de taal beter te leren om later een mooie baan te kunnen krijgen in Nederland. Om hun dromen te horen. En nog mooier vind ik het als ik in de bus naar Didam met de kinderen praat over hun thuissituatie en wat voor werk papa en mama doen. En ik zie ook groepen volwassen, die taallessen volgen en de taal beter onder de knie willen krijgen om nog beter aansluiting te krijgen met bijvoorbeeld hun buren.  Ook kom ik regelmatig in de Oekraïne opvang hier in Montferland. Iedereen is bijna aan het werk en de kinderen integreren goed op de Nederlandse basisschool hier in Montferland. En ja, er zijn ook situaties waar het minder soepel loopt. Maar is dat ook niet zo bij “gewone” Nederlandse gezinnen?

En ja we zien beelden van excessen bij AZC’s. Maar wat zou u doen als u dag in dag uit in onzekerheid bent over uw status, in een klein kamertje zit, vaak met je gezin, niks mag of kan. Dan snap ik ook dat je soms wat irritaties krijgt. Ook de jongeren raken verveeld en gaan dan misschien te ver. Maar is dat niet hetzelfde bij uw zoon of dochter in de puberteit en die kattenkwaad gaat uithalen?

Is dat dan een reden om zo tekeer te gaan om geen AZC te willen in Didam. D66 staat volledig achter het besluit van het college om conform de wettelijke afspraken vanuit Den Haag en conform de afspraken in de regio Achterhoek te zorgen voor voldoende opvangplekken. De Spreidingswet is nog steeds geldig. En D66 vindt het ook logisch dat er voldoende spreiding is over de kernen om de verschillende doelgroepen op te vangen. Vluchtelingen hebben recht op een menswaardige opvang en moeten zo snel als mogelijk meedoen in onze maatschappij. De opvang van bijna 100.000 Oekraïners door gemeenten en particulieren hebben we anders aangepakt dan die van reguliere asielzoekers. Zij konden direct aan het werk, er was lokale betrokkenheid bij de opvang en in Europees verband werden oplossing gezocht. Dat werkt, voor iedereen. En dus moeten we daarvan leren.

D66 stemde dan ook tegen de motie om het besluit over een AZC uit te stellen, omdat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen. Om mensen een veilige plek te bieden.

Wel werd duidelijk dat alle politieke partijen een AZC mogelijk willen maken.

Motie gastvrij Montferland

D66 bracht wel zelf een eigen motie in als tegengeluid. Er zijn meerdere opvanglocaties in de gemeente Montferland in de verschillende kernen voor nieuwkomers, zoals Oekraïne-opvang, opvang statushouders en noodopvang asielzoekers. We zien ook dat er goed contact is tussen deze opvanglocaties en de directe woonomgeving. Er wordt veel geïnvesteerd in de integratie van deze groep in de Montferlandse samenleving
Er tegelijkertijd is ook veel maatschappelijke onrust of ontstaat dat er als er nieuwe plannen zijn voor grootschalige opvang van asielzoekers of andere ontheemden in de gemeente
Deze maatschappelijke onrust ook impact heeft op de doelgroep ontheemden die hier in  Montferland woont. Daarom vroeg D66 het volgende:
– Een plan uit te werken om alle nieuwkomers, die in 2024 in de gemeente Montferland zijn komen wonen en de nieuwkomers die in de grootschalige opvanglocaties wonen voor de kerst een kerstattentie persoonlijk te overhandigen
– Daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van de direct omwonenden of andere (professioneel) betrokkenen
– Ook de raad en het college zelf te betrekken bij het uitdelen van de kerstattenties
– De kosten die voortkomen uit deze actie te financieren uit de Oekraïne reserve

Na de reacties van alle partijen bleek dat deze motie geen meerderheid zou krijgen en is na een schorsing de motie aangepast en raadsbreed aangenomen. De strekking van deze motie is dat er een bijeenkomst gaat komen waarbij zoveel mogelijk doelgroepen actief worden uitgenodigd, waarbij ontmoeting en verbinding centraal staat. Dit zal nog verder uitgewerkt worden.