Selectie op basis van kwaliteiten en competenties?
De raad levert na een goede samenwerking een raadsakkoord af. D66 heeft daar een positieve bijdrage aan geleverd en we zijn dan ook tevreden over de inhoud die er nu ligt. Vol overtuiging heeft D66 dan ook de handtekening gezet onder het raadsakkoord. De vervolgstap is te komen tot een nieuw college. De motie raadsbreed aangenomen op 16 februari is daar duidelijk over: “De raad wil, na de inhoudelijke basis, een bestuur selecteren dat uitvoering gaat geven aan het raadsakkoord. Daarbij wil de raad, met ondersteuning van een extern bureau, aan de hand van kwaliteiten en competenties wethouders selecteren”.
Maar als het aankomt op de afgesproken wijze waarop wethouders moeten worden gezocht, komt het “oude politieke gekonkel waarbij het met name om de poppetjes gaat” weer naar boven. Het hele proces van raadsakkoord en komen tot een nieuw college lijkt op een farce. Ja, er zijn afgelopen maandag en dinsdag gesprekken gevoerd, maar voor maandag was al duidelijk welke vier partijen een wethouder zouden gaan leveren. Hoezo eerlijke kans en objectief?
D66 had ook een kandidaat, een zeer goede kandidaat, niet alleen op basis van het gesprek wat is gevoerd, maar ook op basis van het assessment aan de hand van het opgestelde profiel. Maar het was zinloos deze kandidaat te handhaven, want de keus was al gemaakt, voordat onze kandidaat het gesprek aanging. D66 heeft dan ook de keuze gemaakt haar kandidaat terug te trekken en niet in de openbaarheid mee te laten doen aan dit circus, waarbij mensen beschadigd zullen worden.
De raad heeft het werk gedaan voor de coalitie en drie van de vier wethouders blijven gewoon zitten, dat kan ik u voorspellen straks bij de stemming (en bleek ook bij de stemming). Nu aangevuld met het CDA. Een vooropgezet plan, waarbij openheid en eerlijkheid ver te zoeken is. “Maandag stonden we bij elkaar om het raadsakkoord te ondertekenen. John Teunissen (CDA) zou een rondje bellen, maar hij stelde voor het gesprek over de kandidaten pas na de gesprekken maandag en dinsdag te doen. Maar helaas, het waren leugens, voor de gespreken had hij al deals gemaakt met andere partijen wie het moesten worden. Dit is de politiek in Montferland. Mooie woorden, maar als het puntje bij bij paaltje komt, gaan partijpolitieke of politieke belangen boven het algemeen belang en doen afspraken die je raad breed maakt er blijkbaar niet meer toe.
Maar misschien is er nog hoop en zal er straks toch bij de stemming over de kandidaten nog eens terug gedacht worden aan de objectieve criteria en gesprekken en worden de keuzes daarop gebaseerd.