Belangrijke startnotitie ‘Vitaal buitengebied’: Bewoners met stip op 1

Het college van GB, MML en D66 heeft de belangrijke startnotitie ‘Vitaal buitengebied’ voorgelegd aan de gemeenteraad.

Eerste indruk is positief

Inwoners zetten de beleving van het buitengebied met stip op 1 als ze de positieve kenmerken van Lochem benoemen. En terecht! Daarom is het des te belangrijker dat we het beleid ten aanzien van het buitengebied zo goed mogelijk uitwerken, zodat we de schoonheid, leefbaarheid, en vitaliteit van ons buitengebied zo goede mogelijk in stand houden en waar mogelijk versterken.

Participatieproces van groot belang

De startnotitie beschrijft een proces waarbij de gemeente Lochem de raad, inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden raadpleegt in de totstandkoming van het uiteindelijke omgevingsprogramma, genaamd: Programma vitaal buitengebied. Uit de notitie blijkt dat er al veel contact is geweest met belangenorganisaties, zoals het Gelders Particulier Grondbezit; dat wijst bijvoorbeeld op het belang van landgoederen. D66 hamert op een goed participatieproces. 

En dat de ervaringen die hiermee worden opgedaan ook gaan helpen bij de actualisering van participatieverordening in de loop van dit jaar. Dat is hard nodig, want de huidige participatie-ladder is niet duidelijk en wekt onnodig verwachtingen (die de overheid niet waar kan maken). Om die reden heeft D66 Lochem vorig jaar met een motie in de gemeenteraad gevraagd om ‘heldere eisen en een toetsingskader participatie’.

Verbeteren participatie in pluspuntenakkoord

In het pluspuntenakkoord staat de participatieverordening genoemd als één van de zaken die wij dit jaar nog geregeld willen zien. We zitten er dus bovenop en het mooie is: de nieuwe participatieverordening zit in de portefeuille van onze kersverse D66-wethouder Michiel Rijsberman. Met goede participatie zien de ontwikkeling van een beleid voor een vitaal buitengebied met vertrouwen tegemoet.