Hoe gaat het met statushouders in Lochem?

Aan gemeente Lochem wordt jaarlijks tientallen statushouders toegewezen. Dit zijn vluchtelingen die een verblijfstatus hebben en dezelfde rechten en plichten als Nederlanders. Gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen een plek te geven om te wonen. Jaarlijks is er een zogenaamde ‘taakstelling huisvesting statushouder’. Vanuit de gemeente wordt tevens inburgering van deze nieuwe nederlanders begeleid. D66 Lochem wil weten hoe het deze nieuwe inwoners vergaat. 

Vragen aan het College


Als je op zoek gaat naar informatie hoe het met deze groep nieuwe inwoners van Lochem gaat, word je niet snel veel wijzer. Op de website van gemeente is er beperkt informatie te vinden. Er wordt uitgelegd dat ‘de Nederlandse overheid vindt dat deze mensen om een goede reden uit hun land gevlucht zijn’. En er staat dat er een groot woningtekort is en dat er daarom 100 sociale woningen in de diverse kernen gebouwd moeten worden. De afgelopen jaren was er in Nederland een grote instroom van vluchtelingen. Zodra vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, komen ze als statushouder terecht in een gemeente. Daar moeten zij op eigen kracht inburgeren, wat niet altijd even makkelijk is. D66 wil weten hoe dat in Lochem gaat. 

10 schriftelijke vragen

1. Kunt u een beeld geven van de taakstelling huisvestiging statushouders van de gemeente Lochem in de afgelopen 5 jaar?
2. Kunt u een beeld geven van de groep die zich de afgelopen 5 jaar in Lochem heeft gevestigd?
3. Welke informatie verzamelt de gemeente van deze groep?
4. Kunt u een beeld schetsen van het integratieproces zoals de gemeente voor Lochemse statushouders voor ogen hebt? 
5. Kunt u aangeven welke maatschappelijke organisaties – en op welke manier – betrokken zijn bij dit integratieproces in de gemeente?
6.Wat vindt de gemeente van de samenwerking (in het bijzonder de informatieoverdracht) van het COA? 
7. Stemt u de begeleiding af op de behoefte van de statushouder?
8. Hebt u (extra) aandacht voor inburgeraars die vallen onder het oude inburgeringsregime?
9. Heeft de gemeente 1 laagdrempelig loket of aanspreekpunt met ervaring met statushouders?
10. Maakt de gemeente de eigen statushouders wegwijs in de reguliere hulploketten?
11. Kunt u aangeven of en, zo ja, welke doelstellingen de gemeente hanteert voor intergratie en inburgering van statushouders?
12. Zo ja worden die doelstellingen gehaald?

Antwoorden van de gemeente:
De gemeente heeft antwoord gegeven op bovenstaande vragen. Op basis daarvan schreven we het bericht ‘Woonruimte voor 24 vluchtelingen in Lochem’.