De toekomst van onze verenigingsporten en hun accommodaties

Sport en cultuur houden het lichaam en de geest gezond. Bij sport en cultuur horen accommodaties. Op 22 april wordt het accommodatiebeleid van Lochem ’s avonds in de gemeenteraad besproken. D66 is voor ‘zelf de broek ophouden’, met een klein beetje hulp waar nodig.

Recent onderzoek van trends in buitensporten


Onlangs is één van de vele sportplekken die Lochem rijk is eruit; op kosten van de gemeente Lochem, uitvoerig onderzocht. In het rapport ‘Toekomstplan de Elze’, waar twee jaar aan is gewerkt, wordt in detail de gevolgen van de landelijk dalende trend van sporten in verenigingsverband geschetst. Die trend, waarschuwen de onderzoekers, wordt de komende jaren versterkt door toenemende vergrijzing: niet veel 80-, 90- of 100-jarigen doen aan buitensporten als voetbal, korfbal of hockey. 

Ook verwachten ze een verdere afname van het aantal jongeren dat kiest voor teamsporten. Mogelijk wordt de dalende trend de komende jaren deels gecompenseerd vanuit de geplande woningbouwontwikkelingen in de stad Lochem, maar groei van het aantal sporters in verenigingsverband wordt door de onderzoekers niet verwacht. (In tegenstelling tot wat deze week in Berkelbode werd vermeld). 

‘Klein beetje hulp’

De conclusie van het rapport is glashelder: er is voldoende ruimte is op Sportpark De Elze om aan de wensen en eisen van de huidige gebruikers te voldoen. Toch roept het onderzoek wel vragen op over het huidige accommodatiebeleid, dat 10 jaar geleden (november 2014) werd vastgesteld door de gemeenteraad van Lochem. Hierin staat, dat de volledige verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud van accommodaties bij de 120 verenigingen in Lochem zelf ligt. Voetbalverenigingen in Laren, Harfsen, Epse, Gorssel en Barchem verzorgen zo al jaren hun velden, clubhuizen en kleedkamers met eigen middelen. Af en toe doen sportverenigingen een beroep op de gemeente. Daarvoor bestaat een subsidieregeling: in totaal is er voor 2025 een bedrag van ruim €150.000 toegekend aan verschillende sportverenigingen. Deze week werd bekend welke 5 buitensportverenigingen deze subsidie ontvingen.
Daarnaast kan de gemeente garant staan als een sportvereniging een lening moet afsluiten, waardoor de vereniging een aanzienlijk lagere rente betaalt. Hartstikke mooi dat we dit zo doen in onze gemeente. Een kleine beetje hulp waar nodig. Zo bevorderen we sporten en bewegen, voorkomen we gezondheidsproblemen en stimuleren ontmoeting tussen inwoners.

Zelf broek ophouden

Kern van het huidige beleid is wel dat iedere vereniging ‘zelf de broek ophoudt’. Dat past overigens bij onze grondwet die in artikel 22 bepaalt; iedereen in Nederland heeft het recht een vereniging op te richten of er lid van te worden. Binnen die vereniging is in hoge mate autonomie; de gemeente heeft geen recht om zich met de gang van zaken op een vereniging te bemoeien of allerlei eisen te stellen (zoals recent aan het nieuwe kunstgrasveld van de hockey in Lochem), zelfs niet als de gemeente een klein stukje meebetaalt. Ook het maken van toekomstplannen is dus het recht (en de plicht!) van de leden van de vereniging zelf. 

D66 Lochem zoekt antwoord op de vraag: Is het gewenst om huidige accommodatiebeleid aan te passen? Graag wij graag met u in gesprek. Wij zijn bereikbaar op: [email protected].