Liza Westendorp

Liza Westendorp - Beeld: Gijs Eggink

Toen ik in 2016 lid werd van D66 en actief werd in Zutphen, trof ik een toegankelijke, betrouwbare partij. Waar geluisterd wordt naar elkaar en er met vertrouwen in elkaar wordt gewerkt. Waar de manier waaróp er keuzes worden gemaakt haast belangrijker is dan de keuzes zelf. En dat past bij mij. Ik voelde me zowaar thuis als politiek vrijwilliger! Mensen om me heen snappen dat niet helemaal en dat begrijp ik: zij zien landelijk politici die meer bezig lijken te zijn met de aankomende verkiezingen, dan met de afgelopen verkiezingen.

  • 35 jaar
  • Almen
  • Almen
  • Zij/haar

Nou ligt dat in de gemeentepolitiek uiteraard wat anders. De opdrachten zijn kleiner, de samenwerking onderling goed en vaak gemoedelijk. Het werk van de raad maakt wel degelijk net zoveel impact op onze lokale samenleving. Het is fijn wonen in Lochem en juist de niet maakbare onderdelen van onze samenleving – dat noaberschap – wordt (deels) gevoed door werk van de gemeente. Ik ben opgegroeid in deze geborgen wereld. Toch geloof ik niet in de frase ‘vroeger was alles beter’. Ik zie het als mijn uitdaging om het noaberschap toekomstbestendig te houden. Door om te kijken naar de minder bedeelden, ook nieuwkomers. Door niet vast te houden aan onmogelijkheden maar concessies durven te doen. Door constructief samen te werken aan verbetering. Proactief in doelstellingen te zijn. Het voelt als een logische stap om na mijn andere vrijwilligerswerk hier een bijdrage aan te verlenen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het dorpsplein van Almen – zeker wanneer de lindebomen op het plein bloeien half juni. De geur van de zomer én de geur van het Almensfeest!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Lochem heeft de kans om tegemoet te komen aan landelijke én lokale bouwbehoeften, zonder in te boeten aan onze groene omgeving en datgeen wat onze gemeente zo mooi maakt. Het zou zonde zijn wanneer we ons stug opstellen en nieuwe inwoners niet dat warme welkom geven waar zij naar op zoek zijn. Want we hebben hen nodig om onze kernen in de toekomst leefbaar te houden.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik zou meer aandacht en stem wil geven aan onze jongeren. Zij die hier een huis willen kopen moeten in ieder geval geschikte woonruimte kunnen vinden vóór hun 25e.
  • Stichting Welzijn Lochem zou meer beschikbaarheid moeten hebben voor wat betreft buurtsportcoaches en jongerenwerkers om ook buíten de kern Lochem te werken. Dat gebeurt nu vaak niet, door gebrek aan uren (en dus geld).
  • Daarnaast zou ik willen dat de gemeente sociale initiatieven die bijdragen aan welzijn, preventie en sociale cohesie, zoals Vereniging Welzijn Almen (dat een eigen zorgcoördinator in dienst heeft die iedereen boven de 65 persoonlijk kent), een financiële ondersteuning krijgt voor langer dan 2 jaar. Pas dan kan er duurzaam gebouwd worden. Besturen zijn nu nog te veel uren bezig met het regelen van financiën, in plaats van vernieuwing en ondernemerschap.

Wat betekent D66 voor jou?

Nuance in debat
Afgewogen beslissingen voor de lange termijn
Een juiste balans tussen cultuur, groen en sociaal domein

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Dat verandert zodra ik weer een nieuw boek lees. Momenteel: In ‘Lichtjaren heeft niemand haast’ van Marjolijn van Heemstra.
En: ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’, omdat dat mijn zoontje van drie zo aan het lachen maakt.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De opera die Bach nooit schreef: De Apocalyps, van Opera2Day en Nederlandse Bachvereniging. Ik mocht een eerste try-out bijwonen, want de kans was groot dat het werk door de pandemie nooit op tournee zou gaan. Ik was bij het zien ontzettend trots op mijn collega’s die twee jaar met ziel en zaligheid aan de productie hebben gewerkt en baal nu enorm dat de tournee inderdaad geen doorgang vindt.