Woonruimte voor 24 vluchtelingen in Lochem

Jaarlijks worden aan elke gemeente in Nederland vluchtelingen met een verblijfstatus (statushouders) toegewezen. D66 Lochem vroeg onze gemeente een beeld te geven van deze taakstelling in de afgelopen 5 jaar. Het beeld is wisselend; het lukt een deel van hen van woonruimte te voorzien, dit jaar 24! Het aantal toegewezen statushouders in Lochem stijgt echter; en dus wordt de wachtlijst voor woonruimte langer.

in 2018 kreeg nog elke statushouders een woning. In2024 staan ere 42 op een wachtlijst

Bijgevoegd tabel laat duidelijk zien wat er gaande is. Het lukte jaar in jaar uit om vluchtelingen met een status te voorzien van woonruimte in onze gemeente. Dit jaar lukt dat bij 24 van hen, een fantastische prestatie! Maar aangezien de taakstelling stijgt, is in de laatste twee jaar wel een wachtlijst ontstaan, met 42 mensen inmiddels.

overzicht statushouders en woonruimte

overzicht van de gemeente Beeld: bob van t klooster

Persoonlijk Inburgeringsplan (PIP) helpt statushouders in Lochem op weg

Het grootste deel van de statushouders dat in Lochem komt wonen, vindt niet direct een werkplek. Het taalniveau in het Nederlands is vaak laag. Dus is taalles nodig. Dat wordt aangeboden door onderander onderwijsinstelling Aventus. Vrijwilligers zetten zich in om de statushouders van en naar de taallessen te begeleiden. Ook een inburgeringscursus is verplicht. Dat wordt verzorgd door Interbeek Support. Het nieuwe begin in onze gemeente is voor veel statushouders overweldigend. Een beetje begeleiding kan een wereld van verschil maken.

Veel organisaties en vrijwilligers betrokken

Indrukwekkend om te lezen hoeveel organisaties in Lochem de handjes uit de mouwen steken voor deze nieuwe inwoners. Vluchtelingenwerk, Interbeek en Aventus verzorgen maatschappelijk begeleiding, inburgering- en taallessen, Budget-adviescentrum helpt statushouders met hun financiën (toeslagen, formulieren), Welzijn Lochem verzorgt fietslessen, vrijwilligers vervoeren statushouders uit Gorssel en Eefde naar de inburgeringslessen, GGD geeft periodiek voorlichting, ‘t Baken helpt statushouders richting werk (organiseert het Banencentrum) en ook Base to Work helpt statushouders in Lochem aan het opdoen van werkervaring.

Helft inburgeraars met een betaalde baan

De gemeente meldt (in antwoord op schriftelijke vragen van D66 Lochem) dat de helft van alle inburgeraars in onze gemeente aan het einde van het inburgeringstraject een betaalde baan. Maar ze hebben vaak nog wel aanvulling nodig vanuit de bijstand. Er is dus nog een flinke klus om deze groep naar volledige zelfstandigheid te krijgen. En ook om te zorgen dat degene zonder baan, wel mee doen aan de maatschappij. Dus de Nederlandse taal spreken, en onderdeel van een sociaal netwerk binnen het Lochemse.

Ook maken de cijfers duidelijk dat het probleem van beschikbare woningruimte niet alleen voor jonge gezinnen en starters geldt, maar ook voor statushouders. Des te meer reden om als gemeente de schouders te zetten onder het realiseren van meer geschikte woonruimte.



Statushouders die nog niet in onze gemeente wonen

De gemeente heeft recent onderzoek laten doen naar inburgering van statushouders. Veel statushouders die door de rijksoverheid aan Lochem zijn toegewezen, verblijven noodgedwongen nog op een asielzoekerscentrum (azc) ergens in het land. De bedoeling is dat ook zij inburgeren, maar deze zogenaamde ‘vroege start’ (starten met de inburgering in het azc) komt in Lochem nog nauwelijks van de grond, zo blijkt uit het onderzoek (pagina 6): “De meeste statushouders die aan de gemeente Lochem zijn gekoppeld, verblijven niet in een AZC in de buurt van de gemeente. Dat heeft consequenties in de zin van reistijd en reiskosten als men al wel met de inburgering wenst te starten. Ook is er nauwelijks contact of afstemming tussen de gemeente en het COA. De gemeente kiest er momenteel voor om statushouders eerst te huisvesten en te laten ‘landen’ en daarna hun inburgeringstraject te starten. In enkele gevallen is, op verzoek van het COA, wel een vroege start gerealiseerd voor statushouders die in een nabij gelegen AZC verblijven.”

D66 Lochem denkt dat hier een kans ligt, nu er een azc in Lochem zal komen, en de gemeente met het COA daarover afspraken gaat maken. Waarom realiseren we op het azc niet alvast woonruimte voor onze statushouders? Dan kan hun inburgering beginnen met alle positieve gevolgen van dien! D66 zal zich hier hard voor maken.

Artikel 1 van de grondwet; gelijke behandeling

De verschrikkelijke verhalen van de laatste dagen over wat zich heeft afgespeeld in de gevangenissen in Syrië, bevestigt dat een mens niet voor niks huis en haard verlaat. Als het vluchtverhaal niet klopt, dan krijg je in Nederland geen status en dan is er het beleid voor terugkeer en vertrek. Ook goed. Maar D66 heeft in ieder geval niets met het cynisme waarmee, door het huidige kabinet, naar de komst van vluchtelingen in ons land wordt gekeken. Gelukkig is er de bescherming tegen politieke grillen en wanen van de dag, niet in de laatste plaats door onze grondwet.

Artikel 1: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.