Een fris stadsbestuur
Het stadsbestuur van Harderwijk doet te veel op de automatische piloot. De raad controleert het college te weinig. Vooral coalitiepartijen hebben amper kritiek, met name op de eigen wethouder, waardoor controle op beleid achterblijft of wordt tegengewerkt. Het openbaar debat wordt uit de weg gegaan, de discussie wordt te vaak in de achterkamers gevoerd. Harderwijkers hebben recht op transparantie. Daarom is het tijd voor een radicaal andere bestuurscultuur en een fris stadsbestuur.
- Formatie De coalitieonderhandelingen vinden zoveel mogelijk in het openbaar plaats, waardoor de basis voor samenwerking voor kiezers duidelijk wordt. Besprekingen zijn in openbare bijeenkomsten of via livestream te volgen.
- Bestuursakkoord Na de verkiezingen wordt een breed bestuursakkoord op hoofdlijnen gesloten, details volgen later in de uitvoering. Ook oppositiepartijen kunnen ideeën inbrengen.
- Hoorzitting Kandidaat-wethouders worden in een openbare hoorzitting aan raad en inwoners gepresenteerd. De gehele raad krijgt vooraf zicht op de portefeuilleverdeling en krijgt de kans kandidaat-wethouders kritisch te bevragen.
- Burgemeester Inwoners worden meer betrokken bij de (her)benoeming van de burgemeester. Niet alleen bij de criteria voor de voordracht, maar ook later in het proces.
- Wijkwethouder Iedere wijk krijgt een eigen wijkwethouder, die eerste aanspreekpunt is. De wijkwethouders hebben korte lijnen met inwoners van ‘hun’ wijken.
- Spreekuur Leden van het college van B&W houden wekelijks spreekuur in het stadhuis, waar inwoners zonder afspraak ideeën of zorgen direct met het college kunnen delen.
- Gemeenteraad Er komt steeds meer werk naar de gemeente toe, waardoor de werkdruk van de raad toeneemt. Om te zorgen voor goede controle moet de gemeenteraad verder professionaliseren. Hiervoor is extra ambtelijke ondersteuning (griffie) nodig en de middelen voor opleiding en fractieondersteuning worden verhoogd. Besteding van de fractievergoeding wordt openbaar toegankelijk.
- Referendum Inwoners van Harderwijk krijgen de mogelijkheid om over besluiten van de gemeenteraad een referendum te organiseren wanneer zij het niet eens zijn met genomen raadsbesluiten. Het is een raadgevend correctief referendum.