Schriftelijke vragen
In 2020 keerden ongeveer 20.000 gedetineerden terug in de samenleving nadat hun straf was beëindigd, waarvan 37 in Gorinchem. Door de invoering van de wet Straffen en Beschermen verandert de manier waarop dit gebeurt. Vanaf 1 juli 2021 heeft de gemeente een actievere rol bij het ondersteunen van ex-gedetineerden bij bijvoorbeeld het vinden van werk, schuldhulpverlening en onderdak. Op die manier zorgen we er met elkaar voor dat de kans op herhaling van criminaliteit zo klein mogelijk is.
Naar aanleiding van deze veranderingen, heeft D66 vragen gesteld aan het college van B&W. We vroegen hoe de gemeente deze nieuwe, actievere rol wil invullen en wat de actuele stand van zaken is.
In het antwoord van onze vragen geeft het college aan dat de nazorg van ex-gedetineerden ondergebracht is bij het Zorg- en Veiligheidshuis Zuid-Holland-Zuid. Samen met andere gemeenten, politie en andere partijen wordt hier gewerkt aan een regionale aanpak. Daar wordt ook informatie uitgewisseld zodat goed kan worden ingespeeld op welke ondersteuning er voor een ex-gedetineerde moet worden geregeld.
Als fractie zullen wij deze veranderingen scherp in de gaten houden. Zo krijgen ex-gedetineerden een tweede kans én houden wij Gorinchem veilig door te voorkomen dat zij zich opnieuw schuldig maken aan strafbare feiten. Kijk hier voor een volledig overzicht van onze schriftelijke vragen en de beantwoording daarvan.