D66 en Nieuw Goes
Nieuw Goes presenteert zichzelf als een echt lokale partij, terwijl D66 bestaat uit leden die zijn geboren in Goes of al tientallen jaren in Goes wonen. Sinds 2018 heeft Nieuw Goes 3 raadsleden in de Goese gemeenteraad.
Wat ons opvalt is dat NG bij moties en voorstellen vaak meestemt met de VVD en qua sociaal domein weer erg aan de linkerkant zitten, richting SP / PvdA.
De verschillen
Nieuw Goes gaat inzetten op een lokaal educatieve agenda waarin het aanpakken van onderwijsachterstand prioriteit nummer één is.
D66 laat dat meer aan de scholen zelf, om te bepalen of er achterstand is en wat nodig is.
D66 zet in op de kwaliteit van de gebouwen en het inzetten van schoolgebouwen voor meer dan alleen onderwijs voor leerlingen.
De schooldag van leerlingen moet rijker met sport, cultuur, muziek en natuur.
Nieuw Goes wil net als D66 ook dat onze overheidsgebouwen zo energieneutraal mogelijk worden. Wel met de toevoeging dat er genoeg budget moet zijn.
Dat moeten we vinden. Het is niet meer de vraag of we dat moeten doen, maar dat we het zo snel mogelijk moeten doen. D66 wil snel beginnen, met de makkelijkste stappen eerst.
Nieuw Goes wil Goes beter bestand maken tegen extreem weer. Ook dat is iets dat D66 graag ziet. Maar wij vergeten daarbij de inwoners niet. Wat kan de inwoners zelf al doen om extreem weer op te vangen zoals hevige regen. Doorlatende tegels, tegels eruit en groen erin. Dit zijn initiatieven die we onder de aandacht van inwoners willen brengen en stimuleren dat inwoners ook zelf actie ondernemen.
Ook wonen is voor Nieuw Goes topprioriteit. Ze willen meer starterswoningen, meer huurwoningen en meer vrije sector huurwoningen.
Dat is veel, maar nog niet concreet. Ook D66 wil kavelsplitsing toestaan en beter omgaan met flexibele woningen voor bijvoorbeeld mantelzorg.
D66 komt ook met een plan om een verouderd bedrijventerrein (Spoorzone Zuid) om te bouwen tot woonlocatie. Een woonlocatie voor een divers aanbod van woningen, dichtbij het centrum en niet aan de rand van de stad.
Het verkiezingsprogramma van Nieuw Goes spreekt niet veel over LHBTI of inclusie. LHBT moet onder scholieren bespreekbaar worden.
Dat vindt D66 natuurlijk ook, maar dat gaat ons nog niet ver genoeg. We moeten in Goes meer aandacht besteden aan dit onderwerp doormiddel van een thema-mural en regenboogzebrapaden. Ook Roze Zaterdag is daarin belangrijk. Daarom zit D66 in de werkgroep die Roze Zaterdag gaat organiseren.
Nieuw Goes wil een einde maken aan de decentralisatie, waarbij taken bij de gemeente gelegd worden zonder daar geld voor beschikbaar te maken. Dat wordt lastig zonder vertegenwoordiging in Den Haag.
Daarnaast stijgen de zorgkosten tot grote hoogten. Samen met veel partijen is er een plan gemaakt om de zorgkosten minder snel te laten stijgen. Daarbij is door de wethouder aangegeven dat schrijnende gevallen altijd geholpen worden en niemand buiten de boot gaat vallen. D66 is akkoord gegaan met het focusplan en checkt jaarlijks hoe de maatregelen werken. Is er aanpassing nodig, dan doen we dat.
Nieuw Goes wil vooral inzetten op handhaving en controle. Snelheidscontroles, inzet wijkagenten vergroten en grotere zichtbaarheid van de politie.
Hoewel dit soms nodig kan zijn, zet D66 ook op het gebied van veiligheid in op preventie. De inwoners bewuster maken van hun omgeving en bewuster van hun gedrag. Je kunt snelheid controleren rondom scholen, wij willen de omgeving van scholen anders inrichten zodat weggebruikers meer bewust zijn van deze omgeving. Ook willen we met wijk- en dorpsraden kijken hoe we meer samen kunnen doen ipv met handhaving en beboeten. Alle handhaving wordt immers betaald met belastinggeld.
Goes is een gastvrije gemeente. D66 ondersteunt dat van harte. We ondersteunen daarom ook een nieuw asielzoekerscentrum.
Sommige onschuldige mensen hebben de moed om huis en haard te verlaten voor oorlog, armoede of geweld. Moed om te beginnen aan een lange reis waarbij je onzeker bent waar je misschien terecht komt.
Wij laten niemand vallen, daarom vinden wij dat we als Goes moeten bijdragen om deze mensen op te vangen.
Nieuw Goes ziet dat anders. Zij zijn tegen een nieuw AZC.
Nieuw Goes wil ook een gemeentelijk referendum invoeren, mede om meer betrokkenheid van inwoners te krijgen.
D66 is daar niet voor. We zijn wel voorstander van het Correctief Bindend Referendum. Wanneer een voorstel aangenomen wordt door de gemeenteraad waar een grote groep inwoners zich, ondanks betrokkenheid aan de voorkant, niet in kunnen herkennen moeten zij een soort noodrem hebben. Dat is het correctief bindend referendum. Een referendum waarmee een al genomen besluit terug gestuurd kan worden naar de tekentafel. De uitslag moet worden gerespecteerd en kan niet anders uitgelegd worden.
Wij zijn er van overtuigd dat we inwoners vooral aan de voorkant moeten betrekken. Dus op het moment dat een plan nog maar een idee is. Veel ideeën en gedachten ophalen om een plan zo vorm te geven dat veel betrokkenen zich erin kunnen herkennen. Het referendum is daar niet geschikt voor. Er zijn juist heel veel andere manieren om actief met bewoners in gesprek te gaan. Zo is er sinds vorig jaar het platform Goes praat mee en denken wij zelf aan een burgerpanel.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil