Jeroen van de Merwe

Bekijk hier de pitch van Jeroen

Jeroen van de Merwe - Beeld: Pim Folmer

Vader van 2 kinderen (9 en 13) en werkzaam als docent en opleidingscoördinator bij de opleiding Mediavormgever van Scalda.

  • 46 jaar
  • Goes
  • Goes (Goese Diep)
  • Hij/hem

Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest en volgde alles wat met politiek te maken had. Sinds 2015 ben ik lid van D66 en vanaf 2017 actief in de steunfractie in Goes.

Als echte Goesenaar wil ik mij inzetten voor onze mooie Zeeuwse gemeente. Laten we zorgen dat alle inwoners mee kunnen doen. Iedere inwoner moet eenvoudig kunnen zien wat de plannen zijn voor Goes en erover meepraten. Door bijvoorbeeld een begroting en jaarrekening in een oogopslag.

Kinderen met een beperking moeten kunnen spelen met hun vriendjes op elke speelplaats in onze gemeente.

En mensen met lees-, schrijf- of taalachterstand kunnen beter meedoen doordat ze de communicatie van de gemeente begrijpen. En natuurlijk zijn er ook nog veel grote keuzes te maken op het gebied van jeugdzorg en klimaat. Kortom allemaal onderwerpen en keuzes om de politiek weer wat dichter naar de inwoners te krijgen.

Verder wil ik me bezig blijven houden met de digitale overheid. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van algoritmes en het gevaar kan zijn dat deze steeds slimmer worden, zonder dat we begrijpen hoe dit is gebeurd. Zaken als onbedoelde discriminatie en vooroordelen gaan dan een rol spelen.

Lievelingsplek in
je gemeente

Witte bruggetje in de stadshaven, net als de Grote Markt voel je hier de geschiedenis van Goes. Schitterende panden, een mooie omgeving.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Ik denk dat we in Goes veel meer samen met de inwoner kunnen oppakken. Inwoners weten als geen ander wat er speelt in hun wijk, buurt of dorp. We moeten zorgen dat zij makkelijk problemen of juist ideeën kunnen delen.
 
Samen met inwoners en bedrijven kunnen we Goes groener maken. Overal zijn wel kleine stukjes gras en kale grond te vinden waar we een struik of boom kunnen planten. Alleen al het zicht op groen kan voor een vermindering van stress zorgen.
 
Laten we zorgen dat alle inwoners mee kunnen doen. Kinderen met een beperkingen kunnen terecht op elke speelplaats in de gemeente om met hun vriendjes te spelen. Mensen met lees-, schrijf- of taalachterstand kunnen meedoen omdat alle communicatie van de gemeente goed te begrijpen is. Inwoners kunnen meedoen omdat ze zien wat het gemeentebestuur van plan is voor komend jaar en kunnen meepraten over belangrijke beslissingen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Meer inspraak van met name jongeren
  • De plannen van de gemeente toegankelijker maken voor iedere inwoner. Bijvoorbeeld een begroting en jaarrekening in een oogopslag.
  • Meer groen in de wijken en op onze bedrijventerreinen

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is een vereniging en partij voor iedereen. Waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is een vereniging van mensen die vooruitkijken, vooral de positieve kant van dingen bekijken.  Denken in mogelijkheden in plaats van beren op de weg. Dat vind ik heel erg D66.
 
De aandacht voor diversiteit in mensen neem ik ook mee naar mijn werk. Mijn studenten komen ook in allerlei soorten en maten en zitten soms vast in patronen die in de samenleving gebakken zitten. Daarover praten gaat makkelijker door alle voorbeelden die ik voorbij zie komen bij D66.

Wat is je favoriete boek?

Puberbrein Binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark. Een erg leuk boek om te lezen waar de auteurs een blik geven in het brein van pubers. Een interessant boek voor bijvoorbeeld docenten en eigenlijk iedereen die te maken heeft met pubers 

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Festival “De Veste”. Een foodtruck festival aan een mooi stukje Goes. Dit jaar helaas in aangepaste vorm, maar veel lekkere gerechtjes om uit te proberen.
 
en 
 
Goes Kinderstad. Dit jaar omdat mijn zoon Levi het stokje als Kinderwethouder ging overdragen aan zijn opvolger. Leuk evenement met veel activiteiten door de hele binnenstad.