Opvang Oekraïners in Dongen: ondoordacht en onzorgvuldig

Als een opvang van Oekraïense vluchtelingen al een aantal jaren goed verloopt, waarom moet deze dan plotseling gesloten worden? Dat is de vraag rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Dongen-Vaart. Want de instroom van vluchtelingen uit de Oekraïne is nog steeds heel groot.

Op zoek naar wat er wel kan

De gemeentes in onze regio zijn samen dan ook hard op zoek naar mogelijkheden om het aantal opvangplekken uit te breiden. Waarom moet deze opvang in Dongen-Vaart dan dicht en hoe kan het dat de eigenaren van deze opvang locatie zich zo overvallen voelen door dit besluit van het college? Er was een lang raadsdebat en een motie voor nodig om wethouder Kees de Jong te bewegen nog eens met de eigenaren te gaan praten en op zoek te gaan naar ‘wat er wel kan’.

Geen tijd gekregen om met plan te komen

Blijkbaar is er al lange tijd sprake van verkeerde vergunningen en een situatie die ‘gedoogd’ wordt in Dongen-Vaart. Die situatie is natuurlijk niet wenselijk. Je wilt dat mensen op de juiste en veilige manier worden opgevangen en dat daar een goede dialoog met de omgeving over heeft kunnen plaatsvinden. Maar de eigenaren van deze opvang werden totaal overvallen door het besluit van het college om de opvang in Dongen-Vaart nu te sluiten. Het gesprek over vergunningverlening of een tijdelijke gedoogsituatie is nooit eerder transparant met hen besproken. Ze hebben geen kans gehad om met een plan te komen om uiteindelijk wel aan de voorschriften te gaan voldoen. En dat gaat dus ten koste van de mensen die daar wonen. Want de Oekraïense vluchtelingen in de opvang locatie Dongen-Vaart hebben aangegeven heel graag op deze locatie te willen blijven wonen

Vergunningverlening andere opvanglocaties ook niet in orde

Daarnaast is er nog de kwestie van de centralisatie van de opvang van Oekraïense vluchtelingen op twee locaties in de Gemeente Dongen. Op dit moment worden er in Dongen op vier locaties Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het college heeft ruim voor de zomer besloten dit aantal terug te brengen naar 2. Voor D66 is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de voordelen hiervan precies zijn. Bovendien werd dat besluit door het college genomen op het moment dat voor die 2 ‘voorkeurs’-locaties de vergunningverlening ook niet op orde was. Sterker nog, ook maanden na dit besluit was er door het college nog niets gedaan om hier verandering in aan te brengen. Pas na schriftelijke vragen van D66 is, 2 dagen voor deze extra ingelaste raadsvergadering, ineens een gedoogbeschikking afgegeven en een vergunningsproces opgestart.

Wethouder de Jong heeft wat uit te leggen

Weer een proces dat niet doordacht en zorgvuldig verloopt. En waarom er hier wel een gedoogbeschikking kan komen en er in Dongen-Vaart geen proces kan worden ingezet, is ons volledig onduidelijk. Kortom: wethouder De Jong heeft aardig wat te bespreken in Dongen-Vaart en nog aardig wat uit te leggen aan de gemeenteraad. We volgen het op de voet.

Wilt u meepraten?
Alle inwoners die de moeite hebben genomen om afgelopen zaterdag op het Looiersplein een praatje met ons te komen maken en hun ervaringen te delen, willen we hiervoor nogmaals hartelijk bedanken. Uw input is voor ons zeer waardevol. En bent u niet in de gelegenheid geweest om langs te komen? Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening of ervaringen rondom deze kwestie van de opvang van Oekraïners in Dongen. En andere onderwerpen zijn natuurlijk ook welkom. U kunt ons altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].
De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum – Camfferman.