Wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering

Terwijl we werken om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we Utrecht ook klaarmaken voor de gevolgen die er al zijn. Ons milde klimaat zal grotere extremen gaan kennen: drogere zomers, extremere regenval, en periodes van grote hitte. Deze gevolgen van klimaatverandering moeten we opvangen, schrijft D66 in 2018 in haar verkiezingsprogramma. Al enkele malen daarvoor vraagt D66 om een overkoepelende aanpak voor dit serieuze probleem. Vandaag presenteert het college haar plannen

Klaar om klimaatverandering
op te vangen

Met de nieuwe klimaatadaptatiestrategie bereiden we onze stad voor op een veranderend klimaat. De belangrijkste inzet in deze strategie is het vergroenen van de stad. Een boom van enige omvang levert immers evenveel verkoeling als 10 airco’s. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen verschillende wijken, ziet raadslid Jelmer Schreuder: “In sommige Utrechtse wijken is het op een hete dag 8 graden warmer dan aan de randen van de stad. Terwijl er meer mensen in de stad komen wonen zonder buitenruimte is voldoende groen voor Utrechters nog belangrijker. Daarom vroeg D66 eerder om dit wijkperspectief in het oog te houden.”  

Laat van je horen
in juni en juli

Vanaf vandaag gaan er 6 weken in waarin het college de adaptatiestrategie voorlegt aan de stad. De gemeente kan veel doen, maar zo’n 60% van het oppervlakte in onze stad is eigendom van inwoners en bedrijven. D66 is tegenstander van onvrijwillige maatregelen zoals een tegeltax. Maar voor het slagen van de plannen is het van groot belang dat Utrechters worden gestimuleerd hun tuinen, daken en omgeving klimaatbestendig gaan maken. Wat zou jou als inwoner over de streep trekken om daarmee aan de slag te gaan? Of als ondernemer? Geef die input! Je kan je mening geven bij de gemeente via deze link, maar deel je mening ook met ons raadslid Jelmer Schreuder in voorbereiding op het debat.

De gemeenteraad spreekt verder over de klimaatadaptatiestrategie in het najaar van 2021.