Sociaal beleid individuele voorzieningen Wmo.

Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de gemeente een compensatieplicht voor mensen met een beperking. Voor D66 is het belangrijk dat dit beleid sociaal maar ook financieel verantwoord is. Juist in tijden van bezuinigingen moet er oog blijven voor sociaal kwetsbaren maar moeten voorzieningen wel betaalbaar blijven.

De gemeenteraad heeft de beleidsvisie op Prestatieveld 6 van de WMO en de daarbij horende verordeningen aangenomen. Dit veld richt zich op individuele voorzieningen voor mensen met een beperking, chronisch psychisch probleem of een psycho sociaal probleem. De grootste verandering is de opname van een eigen bijdrage, deze wordt uitgebreid naar onder andere voorzieningen als trapliften en scootmobielen.

D66 erkent dat er anders moet worden omgegaan met individuele voorzieningen. Denkend vanuit het collectief is het logisch dat mensen een steentje bij kunnen en mogen dragen aan dure individuele voorzieningen. Men kan er nu eenmaal niet van uitgaan dat alles maar gratis is. Juist in tijden van bezuinigingen is het belangrijk om sociaal te zijn, maar voorzieningen moeten wel betaalbaar blijven.

De keuze van het College van B en W om de inkomensgrens waaronder geen eigen bijdrage wordt geheven niet op te hogen is begrijpelijk. Jammer, maar begrijpelijk. D66 wil niet op meer kosten sturen. Daarnaast zijn we blij dat de motie van D66 van vorig jaar wordt uitgevoerd en daarmee voorzieningen worden hergebruikt.
Als gevolg van onder andere de vergrijzing, toename van het aantal chronisch zieken en veranderingen in de ABWZ wordt steeds meer een beroep gedaan op informele zorg. Die zorg en daarmee de druk op de mantelzorgers wordt steeds zwaarder. D66 heeft dan ook, samen met CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de SP extra aandacht gevraagd voor deze groep. Wethouder den Besten heeft toegezegd hier aan te voldoen.

“Ook in krappe tijden vertrouwt D66 op de eigen kracht van mensen. Maar beleid moet financieel solide zijn en sociaal blijven. Deze twee bijten elkaar niet. In tegendeel: een goede financiële onderbouwing van beleid, geeft duidelijkheid, maakt een lange termijn planning mogelijk en geeft  burgers zekerheid. Dat is sociaal!”, aldus raadslid Selma Bas.