Tijdens de behandeling van de aanpassing van de Horecaverordening heeft burgemeester Wolfsen aangegeven in overleg te treden met Koninklijke Horeca Utrecht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij heeft D66 de toezegging gedaan dat de Horecaverordening aangepast wordt, als de wijziging in de Drank en Horecawet is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit heeft als gevolg dat de bijschrijvingplicht vervangen wordt door een meldingsplicht van nieuwe leidinggevenden bij een horeca aangelegenheid. Ook zal de burgemeester in het overleg bespreken of, vooruitlopend op deze aanpassing, gestart kan worden met een experiment van deze wijziging.
De VVD was voornemens een amendement in te dienen, wat gesteund zou worden door D66. Deze is aangehouden nu de burgemeester heeft aangegeven tijdens het overleg na te gaan hoe de algemene plaatselijke verordening en de Horecaverordening aangepast kunnen worden in lijn met het amendement. Dit amendement heeft als gevolg dat horeca ondernemers die al een vergunningsplicht op grond van de Drank en Horecawet hebben, een vrijstelling krijgen voor een exploitatievergunning op grond van de Horecaverordening. Eén week na het zomerreces van de gemeenteraad zal de burgemeester de gemeenteraad over het overleg informeren.
“Hiermee is de toon gezet voor de komende vier jaar”, aldus Verschuure. D66 is een partij die zich inzet voor deregulering in de horeca maar ook in andere sectoren. Ondernemers zijn een belangrijke spil in een gezonde economie, zij moeten dan ook gestimuleerd worden en niet tegen gewerkt door overbodige regels of vergunningverplichtingen.
Geen papieren rompslomp.
Deregulering voor ondernemers is één van de uitgangspunten van het collegeprogramma. Om dit te waar te maken heeft D66 vragen gesteld om te komen tot verdere afname van regeldruk voor de horeca. Raadslid Klaas Verschuure: “D66 heeft als streven deze raadsperiode de regeldruk te verminderen voor o.a. ondernemers.