Duurzame Domstad vraagt om daadkracht.

D66 wil dat er snel daadkrachtige besluiten worden genomen om Utrecht duurzamer te maken. In afwachting van een democratisch vernieuwend stadsgesprek moet dit college zelf al concrete acties ondernemen, vindt D66. D66-raadslid Matthijs Sienot: “Laat 2015 geen tussenjaar zijn waarin iedereen wacht op het Grote Plan. Iedere baan in de groene economie is er één, iedere slag die we nu slaan in de strijd tegen klimaatverandering is er één.”

Energiebesparing

Vooral op het gebied van energiebesparing zijn snelle verbeteringen nodig. Het recent verplicht gestelde energielabel voor woningen biedt daarvoor een goede aanleiding. Utrecht wil in 2020 30% energiebesparing realiseren. Sienot: “Schijnbaar onmogelijke ambities blijken haalbaar als je ze opdeelt in heldere tussenstappen met duidelijke doelen. We kunnen samen met corporaties zonnepanelen op huurwoningen aantrekkelijk maken, zoals in de gemeente Haarlemmermeer. Daar zijn in één klap 3000 woningen van zonnepanelen voorzien. Ook willen we dat er volop wordt ingezet op nul-op-de-meter projecten. De gemeente kan woningeigenaren met haar energieambassadeurs persoonlijk helpen om te kiezen voor de juiste maatregelen in en om het huis. Samen kunnen we werken aan meer wooncomfort en lagere energielasten voor iedereen.”

Groene groei

Donderdag bespreekt de gemeenteraad de duurzaamheidsplannen van het college in een commissievergadering. D66 wil dat Utrecht zich richt op groene groei. Dat is nodig om de stad de komende jaren aantrekkelijk te houden. Sienot: “Er zijn veel manieren waarop het college direct spijkers met koppen kan slaan. Het innovatieve stadsgesprek met de deelname van 150 Utrechters op basis van loting is een geweldig initiatief, maar de juiste aanpak is én-én: we moeten komend jaar niet stil blijven zitten in afwachting van een lange termijnagenda. De duurzame Domstad vraagt ook nu al om daadkracht!”