D66 ziet nieuwe zorgtaken met vertrouwen tegemoet.

D66 heeft er vertrouwen in dat de gemeente Utrecht haar nieuwe zorgtaken vanaf volgend jaar goed kan gaan uitvoeren. Vanaf volgend jaar is niet langer het Rijk, maar de gemeente verantwoordelijk voor een aantal belangrijke nieuwe taken. Het gaat daarbij om de langdurige zorg, de zorg voor jeugd en de ondersteuning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Donderdag stemde de gemeenteraad in met drie plannen die deze overdracht van taken zacht laten landen in Utrecht.

Zorg dichtbij mensen

D66 vindt het goed dat de zorg straks dichtbij de mensen wordt georganiseerd, zodat er meer ruimte voor maatwerk komt. D66-raadslid Selma Bas: “We willen dat Utrechters de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maatwerk wordt op deze manier mogelijk gemaakt. Initiatieven van onze inwoners, zoals eigen zorgcoöperaties, krijgen wat ons betreft ook de ruimte. Voorop staat dat we in Utrecht niemand door het ijs laten zakken!” Daarom is een speciaal fonds opgericht. Dankzij D66 worden er nu ook duidelijke richtlijnen opgesteld voor het gebruik van dat fonds.

Koploper privacy

De nieuwe zorgtaken gaan ook gepaard met een belangrijke overdracht van persoonsgegevens naar de gemeente. D66 stelde zich in het verleden al vaker op als privacy-waakhond in de Utrechtse gemeenteraad. Ook nu maakt de fractie zich nog zorgen. D66-raadslid Roelant Rollingswier: “We willen dat Utrecht koploper wordt op het gebied van privacy. Onze inwoners moeten zelf regie krijgen over hun eigen gegevens. Privacy is een groot goed en we zijn er niet zomaar gerust op dat dit goed geregeld is.” De fractie heeft het college donderdag nadrukkelijk om inzicht gevraagd in het privacyprotocol, dat de gemeente op verzoek van D66 heeft opgesteld.

Vertrouwen geven

De fractie van D66 stemde donderdag met alle drie de uitvoeringsplannen in. Vanaf januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken. D66-raadslid Bas Meijer: “Wij zien deze datum met vertrouwen tegemoet. We willen ook niet alles dichtregelen. Geef als politiek nu ook eens het vertrouwen aan de professional. Incidenten moeten daarom niet meteen leiden tot nieuwe regelgeving.”

De overdracht van de taken naar de gemeenten vloeit voort uit hervormingen binnen de Rijksoverheid. De gemeente Utrecht ligt goed op schema met de voorbereidingen om deze nieuwe taken over te nemen. Wethouder Everhardt (D66) is binnen het college verantwoordelijk voor twee van de drie nieuwe taken: in Utrecht worden die taken uitgewerkt in de plannen ‘Werken aan werk’ en ‘Zorg voor Jeugd’. De derde taak is de langdurige zorg, die in Utrecht uitgewerkt is in het plan ‘Meedoen naar Vermogen’.