Doorbraakdossier Sociaal Kwetsbaren unaniem aangenomen.

Tijdens de raadsvergadering van 10 november jl. heeft de gemeenteraad het doorbraakdossier sociaal kwetsbaren vastgesteld. Deze nota biedt een richtinggevend kader voor de ondersteuning van sociaal kwetsbare Utrechters. “Ik ben zeer tevreden met dit dossier. Er wordt uitgegaan van de eigen kracht van mensen. Mensen worden ondersteund waar nodig en er wordt naar vermogen een maatschappelijke tegenprestatie gevraagd”, aldus raadslid Selma Bas.

Doorbraakdossier

Er komen veel rijksbezuinigingen op de gemeente Utrecht af. Met dit doorbraakdossier worden kaders gevormd om er voor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen niet onevenredig worden geraakt. Ook wordt hiermee een eerste stap gezet in de komende overheveling van de AWBZ-functie begeleiding en de nieuwe Wet Werken naar Vermogen.

Het Nieuwe Welzijn

De nieuwe aanpak sluit naadloos aan bij het nieuwe welzijnswerken. D66 is tevreden met de vereenvoudigde organisatie van de ondersteuning. Uitgangspunt is één klant, één plan, één contactpersoon. Een aanpak waarin de vele doorverwijzingen tot het verleden horen. Dit is niet alleen goedkoper aan organisatie, maar ook veel klantvriendelijker. Bas heeft wel benadrukt dat er vooraf scherpe, meetbare doelstellingen moeten worden gesteld om achteraf de effectiviteit van maatregelen goed te kunnen meten. Daarnaast vergt het plan veel van de ambtelijke organisatie, de ketensamenwerking is een cruciaal onderdeel. D66 heeft dan ook gevraagd om een plan van aanpak voor het vervlechten van de hulpverlening.

Sociaal gezicht

D66-wethouder Everhardt laat hiermee het sociale gezicht van dit college zien. De regie blijft bij de Utrechter zelf liggen, als men niet kan leunen op hulp uit eigen omgeving kan men terecht bij professionals en meedoen met de samenleving staat centraal. De voltallige gemeenteraad was zeer positief over deze vernieuwde aanpak van het college.