Eigen kracht voorop bij hulp en zorg!

De gemeente krijgt er in 2015 nieuwe zorgtaken bij, zoals de Jeugdzorg en taken uit de AWBZ. Dat vereist een omslag in de hulp en zorg aan kwetsbare Utrechters. D66 is blij dat de eigen kracht van inwoners daarbij centraal komt te staan. De Utrechtse gemeenteraad heeft dit donderdag besloten.

Eigen kracht voorop

Bij een hulpvraag wordt straks eerst gekeken naar wat inwoners zelf kunnen. D66-raadslid Selma Bas: ‘De eigen kracht van mensen en hun omgeving staat voorop. We gaan niet meer problematiseren, maar oplossingen zoeken.’ De aanpak zorgt ervoor dat mensen zelf regie krijgen over de manier waarop de hulp en zorg geregeld worden. Een voorbeeld daarvan is het persoonsgebonden budget. Bas: ‘Met een persoonsgebonden budget kunnen mensen zélf hun zorg organiseren en deze afstemmen op de eigen behoefte. Zij die niét op eigen kracht volwaardig mee kunnen doen, krijgen juist een duwtje in de rug.

Samenwerking

De zorginstellingen gaan straks beter samenwerken. Zo komt er één hulpverlener als aanspreekpunt. Deze hulpverlener overlegt met andere organisaties en kan de noodzakelijke hulp inschakelen. Bas: ‘Eén gezin, één plan en één hulpverlener, dat is het uitgangspunt. Zo komt er een einde aan het oerwoud van hulpverleners die van elkaar niet weten wat ze aan het doen zijn.’ De zorg wordt straks in de eigen buurt aangeboden op plekken waar Utrechters vaak komen, zoals bij scholen en buurthuizen.

Zorg dichtbij

Vanaf 2015 worden de Jeugdzorg en taken uit de AWBZ onderdeel van het takenpakket van de gemeente Utrecht. Het Rijk draagt haar taken op dit gebied over aan de gemeentes. Deze overgang vereist een omslag in het denken en handelen van de gemeente. Bas: ‘Utrecht krijgt nu de vrijheid om de zorg dichtbij de mensen te brengen. Eigen kracht staat daarbij voorop!